Travelog – Taiping

12 05 2017

Hari Buruh di sambut pada 1 Mei setiap tahun. Kebetulan pada tahun ni, jatuhnya pada hari Isnin. Membawa erti cuti panjang bagi abam. Merancang untuk pulang bertemu isteri, Abam mengambil sehari lagi cuti tambahan pada hari Selasa. Betambah2 panjang la cuti Abam.

The Planning

Isteri Abam mengambil peluang ini mengajak Abam berjalan2 cuti2 Malaysia. Niat di hati nak menikmati kesejukan Cameron tetapi dek perancangan last minute, melihat harga penginapan di sana boleh meninggal. So sebagai mitigation plan, bini abam suggest suh p Taiping. Katanya places of interest kat Taiping tertumpu pada satu kawasan sahaja. Antaranya Taman Tasik Taiping, Bukit Larut, Muzium Perak dan Zoo Taiping dan Night Safari. Setelah diamati, abam rasa kami boleh setel tempat2 ni dalam masa sehari semalam. Melihat ramalan kaji cuaca yang mengizinkan, abam bersetuju dengan mam untuk ke Taiping. Lalu secara laju2 mam tempah la hotel satu malam.

Jalan2 Night Safari

Perjalanan kami di mulakan pada petang Ahad, bergerak dari Kulim pada pukul 6.30 petang menuruti jalan lama ke Taiping. Kami sampai di Tune Hotel Taiping lebih kurang pukul 8 malam. Kami bersiap2 menuju destinasi pertama dalam rancangan kami iaitu Night Safari Taiping. Night Safari di Zoo Taiping ni berperasi jam 8 malam sehingga 11 malam. Pada malam sebelum public holiday, diorang extend sampai 12 malam. Tetapi menurut pekerja disitu, pada malam tu mereka extend lagi ampai 1 pagi. Sampai di Night Safari lebih kurang pukul 9 malam. Tak jauh dari hotel. Harga tiket Rm20 seorang bagi seorang dewasa. Tapi campur GST jadi RM21.20. Ingatkan tak ramai yang berminat nak tgk binatang malam2. Rupanya2 beratus orang beratur untuk menaiki tram zoo yang disediakan. Yang jalan kaki pun boleh tahan ramai. Oleh sebab nak save tenaga, abam dan isteri memutuskan untuk naik tram. Dalam setengah jam jugak kami menunggu giliran, akhirnya dapat naik tram. Dan kami bertuah dapat guide yang peramah dan xjemu memberikan penerangan tentang binatang2 di zoo tersebut. Tapi yang abam jadi jaki sket sebab tengah2 tengok2 binatang kat sana, abam dengar lagu2 khalifah berkumandang. Setelah abam amati betul2, rupanya sebelah zoo taiping tu iaitu di Taman Tasik Taiping ada pesta “Mohh Kite Fest’. Yabang Khalifah tengah buat live show malam tu. Ala, melepas. Tapi xpa, abam xsuka sesak2. So abam layan lagu2 Yabang nyanyi sambil tengok rimau yang namanya Raja.

Gelap2 xbanyak gambar

Habis berjalan2 di night safari, konsert pun da abes, perut abam mintak simpati. Abam google tempat makan best Taiping tapi sume da tutup. Tengah malam dah. Last2 aba singgah kt kedai makan taman tasik situ. Ada western. Ada shisha. Ramai ni lepak lepas balik tengok Yabang. Abam pun join. Dek kerana terliur tengok bini abam makan fish and chip 2 3 hari lepas, abam pun order fish n chip. Nak lepas ngidam la kata orang. Bila sampai je kat meja, fuh, macam sedap ni. Fries dia macam fries Crown kat Sheffield yang digilai budak2 Malaysia kat sana. Bini abam pun mengiyakan. Tapi ikan dia macam hitam sket. Goreng lama kot. Abam makan. Pergh. Ni kes keluar freezer terus mauk kuali ni. dalam mentah. Hanyir xtau nak kata. Fries sejuk. Otomatik secara tiba2 abam kenyang. Hilang selera. Tapi maybe sebab malam tu ramai orang kot. Abeskan air abam balik hotel.

Kisah Tiket Bukit Larut

Esok pagi2 lagi kami check out hotel menuju destinasi ke dua iaitu Bukit Larut. Menurut kajian pendek yang kami lakukan dan pengalaman kawan2 yang pernah pergi, disarankan pergi awal sebab biasanya tiket nak naik jeep (landrover) cepat abes. Kalo abes nak naik jugak kene jalan kaki la. Perghhh, tu lagi lembik abam yang memang “minat” bersukan ni. Jeep2 ni beroperasi seawal jam 8 pagi sampai la pukul 5 petang. Setiap hari ada 5 trip yang disusun mengikut waktu2nya. 1 trip menggunakan sebanyak 7 – 8 bijik jeep. 1 jeep boleh memuatkan sehingga 10 orang. So kira la berapa ramai sekali naik. Abam sampai lebih kurang pukul 1030 pagi. Harga tiket untuk naik jeep adalah RM10 seorg dewasa. Kanak2 xperasan lak berapa. Tengah beratur beli tiket, uncle kat depan nak beli tiket untuk 8 orang tapi tiket hanya tinggal 4 sahaja. so kami beli lagi 2. tinggal la 2 untuk orang belakang. Tapi tiket yang kami beli tu untuk trip last iaitu naik pukul 230 petang dan turun semula pukul 430. Lambat lagi nak tunggu 230 ptg, jadi kami menuju ke destinasi seterusnya. Muzium Perak.

Posing2 5D Art Museum

Bini abam google lagi tempat2 menarik untuk di lawati di Taiping. Maka terjumpalah Muzium 5D Art yang di kendalikan oleh syarikat persendirian. Nampak macam menarik, kami detour ke situ dahulu sebelum ke Muzium Perak. Muzium 5D Art ni bertempat di rumah kedai berhampiran dengan bandar Taiping, abam rasa la. Di dalamnya menempatkan berbagai lukisan 3D 4D dan 5D yang femes kt internet tu. Tiket berharga RM22 seorang termasuk GST. Puasla kami berdua bergambar dibantu oleh seorang pekerja disitu. Tunggang terbalik abam posing. Tapi hasilnya memang mengagumkan. Anda boleh tengok lebih lanjut pasal muium ni dekat fb 5D Art. Selesai berposing, sekali lagi perut mintak simpati. Jam dah menunjukkan pukul 12 tengahari. Masa dah time. Haa, semalam otw p hotel kami lalu Restoran Nasi Arab Hadramawt Tower. Macam best je. Dah lama x menghadap nasi arab ni. Jadi laju2 abam bawak kete p melahap di sana. Harga berpatutan. Makanan boleh tahan tapi xmencapai standard nasi arab dekat Sheffield lagi. Tapi ok la untuk isi perut.

tengah Abam bertapa. Ada pulak Puteri Bunian muncul.

 

Cane nak keluar ni

Posing Muzium Perak

Jam 1 ptg, bermakna ada 1 jam setengah lagi untuk naik ke Bukit Larut, kami teruskan ke Muzium Perak. Tiket seorang dewasa warganegara adalah RM2 manakala RM5 dicaj untuk warga asing. Muzium Perak ni xbesar mana tapi dia adalah antara muzium tertua di Malaysia. Lawatan abam dimulai dengan sesi bergambar dengan gambar2 3D yang disediakan oleh pihak muzium mengenai tempat2 menarik dan budaya masyarakat di Malaysia dan Perak. Posing lagi. Kemudian kami ke ruangan yang menempatkan rangka2 dan patung2 haiwan yg abam da tengok kat night safari semalam. Xmenarik sangat sebab belakang umah abam pun da boleh tengok. Abam duduk tepi hutan simpan Pahang. Kami meneruskan lawatan ke tingkat atas yang mempamerkan tentang kebudayaan orang asli di Malaysia termasuk peralatan seharian mereka. Di tingkat atas juga menempatkan pelbagai alat2 pertukangan dan seni tembikar yang bertapak di Malaysia sejak dahulu lagi. Kami habiskan lawatan kami dengan melihat pameran kereta klasik termasuklah Rolls Royce yang mungkin kepunyaan Sultan Perak suatu masa dahulu, abam pun xsure. Tanpa melengahkan masa kami terus ke Bukit Larut sebab takut kena tinggal jeep.

Abam tunjuk kat orang purba ni cane nak isap rokok.

 

Kak Limah sembang ape ngan pak aji oii.

 

Jaga2 nanti kene gigit.

Pengembaraan Maxwell Hill

Dalam pukul 2.10 ptg kami sampai di tempat menunggu jeep2 untuk naik ke atas. Abam da cakap tadi sume dekat2 je. Di situ disediakan ruangan solat dan kemudahan tandas untuk pengunjung2. Ramai da menunggu jeep awal2 lagi. Tepat 2.30 ptg, kelihatan drebar2 jeep keluar dari ofis bersedia untuk memandu naik. Pengunjung2 dibahagikan untuk memenuhkan semua 7 jeep yang ada. Kami berdua naik 1 jeep bersama keluarga cina yang datang dari Kuala Lumpur. Perjalanan dimulakan, satu persatu jeep berasap2 memulakan perjalanan naik. Tapi abam silap serta merta. Abam ingatkan landrover tahun 80an yang digunakan untuk mengangkut 10 orang tu slow dan bersopan santun. Tapi abam silap. Drebar2 jeep ni masing2 macam drifter. Selekoh2 bukit tu memang makanan diorang. Perjalanan ke atas seumpama menaiki roller coaster. Rilek je dorg layan selekoh sebelah tangan. Kitorang kat belakang ni dah terjerit2 layan. Lenguh tangan duk pegang risau kot2 tertinggal kat belakang. Tepat jam 3 petang kami sampai di puncak bukit larut. Sebenarnya belum puncak lagi, tapi disitu penumpang diturunkan untuk bertebaran sesuka hati sebelum berkumpul semula jam 430 petang untuk perjalanan turun.

Abam tengok atas, lah, sikit lagi nak sampai puncak. Small the pieces ni. Abam ajak bini abam naik. Pelan2 kayuh. Sekali lagi abam silap. Memang dekat, tapi jalan dia kona2 jadi jauh plus naik bukit. Abam memang “kuat” stamina. Tercungap2 nak smpai atas. Separuh perjalanan ke atas, ada bangunan besar tersergam dinamakan Cendana Hut and Cafeteria. Tapi kelihatan bangunan itu sudah lama terbengkalai. Menurut bini abam yang pernah ke situ, dulu cafeteria tu hidup. Tempat untuk pengunjung2 menikmati pemandangan bandar Taiping dan kesejukan angin di Bukit Larut. Abam tengok bangunan tu tinggi dan lawa. Macam nais je nak amek gambar atas tu. Abam ajak bini abam yang kepenatan untuk panjat sket lagi. Sikit lagi nak sampai ke tangga cafe tersebut, tiba2 Abam rasa lain macam. Memikirkan bini abam dalam keadaan “tidak bersih” abam batalkan niat utuk meneroka bangunan tersebut. Takut tak jumpa jalan keluar. kang bini abam kena pape ke abam jugak yang susah. So kami amek gambar sekeping dua kat atas tu dan turun balik sebab kat bawah tu banyak tempat2 cantik disediakan untuk pengunjung luangkan masa termasuk titi gantung, menara peninjau dan taman permainan.

Titi gantung

 

Nak amek gambar tulisan tu je

Kami berjalan turun sambil memerhati tumbuhan2 tanah tinggi yang jarang kita nampak pada paras laut. Haa. Tinggi bukit larut ni mencapai ketinggian 1036 meter. Lebih kurang Gunung Jerai dah. Mengikut sejarah, Bukit Larut atau turut dikenali sebagai Maxwell Hill ini adalah tempat peranginan tanah tinggi pertama untuk geng2 omputih yang merindui iklim negara mereka yang mmg terkenal dengan suhu sejuk sepanjang tahun. Maxwell Hill ni dinamakan sempena nama residen British di situ ketika itu iaitu George Maxwell. On the way naik ke atas, pengujung akan dapat lihat satu ladang teh terbengkalai, dipercayai projek gagal yang kemudiannya dipindahkan ke Cameron Highland. Dulu xde jalan nak naik ke atas, so dorang naik kuda padi merentas hutan untuk ke puncak. Golongan wanita dan  pula di usung naik tandu macam maharaja cina. Untung laa. Cukup sejarah Bukit Larut. Anda boleh buat kajian sendiri pasal ni, Taiping memang banyak tempat2 bersejarah. Port2 tumpuan penjajah la katakan.

Pick up/ drop off point

Abam penat. Tdoq sat. Lawa kan background.

Abam dan isteri meneruskan perjalanan ke titi gantung di bawah sket dari tempat kami turun jeep tadi. Sambil2 berjalan, kami perhatikan banglo2 lama yang dijadikan tempat penginapan yang boleh disewa jika ada yang berminat untuk merasai kesejukan angin malam Bukit Larut. Ada juga beberapa banglo yang terbengkalai dibiarkan usang tak terjaga. Camera phone xlepas ditangan. Semua benda kami snap. Ada taman permainan disediakan untuk keluarga tapi disbabkan Bukit Larut ni adalah kawasan paling lembap di Malaysia, maknanya disitu menerima hujan paling banyak, agak lecak jugak taman permainan tu. Lagi2 baru lepas hujan. Dapat abam perhatikan banyak bekas2 sondolan babi hutan di sekitar tanah landai di situ. Tempat dorg, xleh nak cakap apala. Abam naik titi gantung, ambek gambar sekeping dua kemudian terus panjat menara peninjau. Menara ni dibuat 2 tingkat. 3 la kalo include ground floor. Tangga dia pulak curam abam agak2 ada 80 darjah kecondongan. Da hanmpir tegak da tangga tu. Orang sakit lutut harapan la nak naik. Abam dan mam panjat la slow2. Menara ni dihadkan kepada 8 orang pengunjung sahaja di setiap tingkat. Takut roboh le tu. Abam panjat atas sekali. Landskap di sebelah menara ni sangatlah cantik tersusun, lalu abam n isteri x melepaskan peluang mengambil gambar profile picture. Macam kat studio ha background. Dah lepas amek gambar, bini abam terasa macam digigit di kaki. Abam ingat semut. Tiba2 mukanya berubah macam orang nak kene histeria menahan kesakitan yang amat sangat. Tengok bawah rupanya seekor lebah telah berjaya menanamkan sengatnya di ibu jari kaki bini abam. Tak guna punya lebah. Abam pijak2 sampai lumat walhal lebah memang akan mati lepas sengat orang. Abam buang sengat tu cepat2 pakai pisau lipat victorinox yang abam selalu bawak gi mana2. Berguna tau. pelan2 kesakitan tu hilang. Bini abam pun boleh jalan2 macam biasa. Denyut tu ada tapi lama2 hilang la tu.

Banglo Angkasa. Eksaited pulak kenapa.

 

Banglo terbiar.

Hampir 4.30 petang, kami bergegas ke pick up point jeep tadi. Xlama kemudian, ngauman jeep2 (landrover defender sebenarnya) tadi hampir tiba untuk membawa pengunjung2 turun. Otw turun, jeep2 ni berhenti untuk mengambil pengujung kuil yang ada diatas Bukit Larut untuk turun bersama. Di sepanjang perjalanan naik dan turun, abam dapat lihat ramai warga emas kebanyakannya berbangsa cina berjoging naik ke atas dan lepak2 di spot2 berehat yang disediakan. Siap ada kedai wa cakap lu. Tak tipu punya. Perjalanan turun agak mendamaikan kerana jeep2 tersebut dipandu perlahan dan berhati2. Laju2 kang terbang. Memang laju la sampai ke bawah camtu. Sesampai dibawah, abam da rasa tangan abam taf semacam sebab duk pegang jeep2 tu kuat2 takut tertinggal tadi. Basuh muka sket2 di tandas awam yang disediakan, refreshing omputih cakap sbb diorg pakai air bukit. Sojuk.

Kami kemudian memulakan perjalanan balik ke Kedah dan hujan turun selebat2nya seumpama merasmikan pengakhiran cuti2 Taiping kami. Secara ringkas abam dapat katakan Taiping agak menarik untuk dikunjungi bagi orang yang minat untuk mengetahui sejarah2 Malaysia. Ada rezeki lain abam g jalan2 lagi, maka adalah travelog tempat lain pulak. Terima kasih kerana sudi membaca perkongsian abam walaupun banyak merepek.

Footnote: Angker Bukit Larut

Masa beristirehat di rumah sekembalinya dari Taiping, bini abam tunjuk macam ada something wrong dalam gambar rumah yang kitorg ambek kat Bukit Larut. Abam xnak buat spekulasi apa2. Abam pun xingat keadaan sebenar rumah tu. Ce tengok gambar bawah ni. Rasanya2 apa eh?

 Ce zoom tingkap tu

Nampak macam budak kecik.

 

 





Naif

13 10 2011

Semalam Kimal n the gang borak2 pasal sugar-free diet coke. Tetibe aku teringat zaman2 naif aku kecik2 dulu yang aku ingat best gak kalo aku share kat blog ni.

Zaman ni mmg aku sangat naif sampai maksud naif pun aku xtau.

Definisi naif: na·ive/nīˈēv/
Adjective:
1. (of a person or action) Showing a lack of experience, wisdom, or judgment: “the rather naive young man had been totally misled”.
2. (of a person) Natural and unaffected; innocent: “Andy had a sweet, naive look when he smiled”.

Sugar-free. Perkataan yang membawa memori. Teringat ada suatu ketika abah beli ubat batuk. Xpernah aku tgk ubat batuk brand tu. Aku pun rajin pulak g selidik pe yg tertulis kat botol dan kotak tu. Terpampang dekat depan botol tu tulis alcohol-free. Serta merta aku geledah setiap sudut kotak luar ubat batuk tu. Xjumpe aku geledah pulak plastik bag. Xjumpe jugak, aku bukak botol ubat tu. Abah aku pelik pastu dia tanye. “cari ape?”. Dengan selambe aku jawab, “cari alcohol, die tulis sini free. ” Abah aku pun jawab balik “tu alcohol-free bukan free alcohol”. Haha

Time da besar2 pun ade gak. da masuk universiti da. Mmg wat malu r yg ni. Aku tgk mmber aku bagi laptop kat lecturer IT aku. Aku pun wat2 reti r tanye. “masalah pe ni Dr?”. Die jawab, ” masalah OS ni”.. terpinga-pinga aku tanye balik “err…OS tu ape?” wahaha..malu2…

Haa, sape yang ade kenangan naif share2 la ye. Mari kita gelak bersama..haha





Kecik2 Dulu…

24 08 2010

Kecik2 dulu, banyak bende yang aku lakukan. Lawak ade, sedey ade, seram pun ade…Aku nak kongsi la pengalaman aku kecik2 dulu..

Kecik2 dulu, aku selalu ikut mak aku pergi rombongan sekolah. Banyak kali jugak la mak aku nak belikan barang untuk aku kt tmpt2 yg dilawati. Sampai kt alat permainan, mak aku tanye, “Nak beli ape2 x?”. aku dengan baiknyer menjawab “Xpelah mak, habiskan duit mak je”. Baik kan aku. Haha. Setiap kali mak aku tanye, aku akan jawab camtu. Sampai kene paksa pilih baju baru la aku pilih. Baiknye anak mak ni. 😛

Kecik2 dulu, aku selalu dengar syurga dibawah tapak kaki ibu. Oleh kerana curious, pernah sekali tgh lepak2 ngan mak aku, aku amek kaki beliau dan telek kat mane syurga tu. Mane la tau kot2 ade pintu dimensi ke syurga kt situ kan. Tergelak mak aku dibuatnye.

Kecik2 dulu, aku selalu main ngan jiran2 aku kt ladang getah sebab belakang rumah aku ade ladang getah. Tgh2 kutip buah getah tu, tibe2 anjing peliharaan tuan punye ladang getah tu menyalak. Sekelip mata mmber2 aku da ada kt atas pokok getah tu. Perghh, laju gler panjat pokok getah yg stret tu. Stylo r korang. Tp aku xreti panjat pokok yg xde dahan kt bawah. Menangis la aku balik rumah.

Kecik2 dulu aku ade mmber baik, kitorg selalu main same2. Tp bile da abes sekolah rendah, kitorg makin renggang. Jarang2 kitorang bertegur sapa. Almaklumla aku duk hostel, jarang balik rumah, jarang la jumpe. Time aku kt kolej aku dikejutkan dengan berita pemergian arwah selepas terlibat dengan kemalangan. Sebak jugak rase. Al Fatihah kepada arwah.

Kecik2 dulu, malam2 aku lepak ngan family tgk buletin utama. Ade satu malam tu aku makan amende tah, nak g dapur basuh tangan. Time tu dapur aku pakai mentol kuning tu lagi. Tekan suis terus menyala. Tingkap dapur pulak betul2 bertentangan dengan pintu. Aku berdiri kt pintu. Tap, aku tekan suis. Lampu menyala. Tiba2 satu kelibat putih laju je berlalu kt tingkap dapur tu. Tingkap dapur tu tingkap kabur. Aku xdapat pastikan la apebende yg lalu tu. Tanpa berfikir panjang aku terus lari mendapatkan mak aku. Mak aku cakap xde pape. Aku pun ingat xde pape gak la sbb aku pernah tgk org lalu sebelah rumah aku nak masuk ikut pintu dapur mmg akan nmpk camtu kalau die pakai baju putih. Da besar2, aku tanye la kt mak aku, ingat x peristiwa tu. Mak aku xingat, tp die cakap mmg sebelah rumah aku tu tmpt “bende2” tu lalu nak pergi ke ladang getah. Ramai da org nmpk. Video kt bawah ni sebijik mcm aku kena tp xdela pulak aku kejar.

Kecik2 dulu, aku suke tido time hujan. Sampai lani pun suke tido dgr bunyi hujan. Ade suatu petang, hujan bukan main lebat. Aku sambil peluk bola sepak sebijik dengan senang hati melenakan diri. Lame lepas tu, aku sedar. Tgk kt luar gelap, sunyi je. cume bunyi mak aku memasak kt dapur je yg kedengaran. Alamak, da Subuh ke?Mak da masak breakfast tu. Keje sekolah xbuat lagi. Adoii. Panik la aku seorang diri. Terus capai tuala pergi mandi,then dengan kelam kabut gosok baju. Tgh2 pakai baju aku tengok jam. Aik, nape jam ni. Abes bateri ke? Nape baru pukul 9 suku? Aku terpinga2 pergi ke dapur nak pastikan ngan mak aku. Ape lagi, gelak la mak aku tgk aku pakai baju sekolah tgh2 malam.

Kecik2 dulu, aku tdo agak buas. Penah satu malam, tgh2 tdo tibe2 dup, bergolek la aku jatuh katil. Mamai aku bangun naik ke katil dan sambung tdo. Sekali lagi, dup, bergolek lagi. Xpe, xkisah, bangun balik, ngantuk tuu…Sambung tdo lg. Jap lagi, dup, kali ketiga aku bergolek. Pergghh, hatrik siot jatuh katil. Hari yg lain pulak, aku tdo dengan sedap. Tibe2 aku mimpi aku lemas. Tah macamane aku boleh masuk dalam air tu. Sesak nafas giler da ni, rase da nak mati dah. Mujur aku terjaga, rupenye2 aku tdo meniarap. Muke aku penuh kt bantal tu. Lemas betul. Cane nak bernapas. Mujur xmati je.

Kecik2 dulu, aku selalu berdebat ngan abang aku pasal bola. Abang aku ni hantu bola. Penah die jadikan anak patung kucing milik adik aku tu sebagai bola. Tendang punye tendang kene cermin pecah. Die alihkan kaca2 tu. Zap, kene selaput antara ibu jari ngan jari telunjuk. Tekoyak tu. Tp xkeluar darah. Die xbgtau mak aku. Da mlm baru mak aku nmpk. Mase tu abah pergi semayang kt masjid. Mak suruh panggilkan abah. Sikit punye jauh masjid. Da la sepanjang jalan tu ade berapa bijik je lampu jalan. Aku yg kaki Mastika ni time tu terpikirla macam2. UFO la, hantu la, pocong la, lembaga hitam la. Tp kerana urgent, pergi jugak.

Da bgtau abah, balik naik moto. Aku curious la pulak time tu, kalo aku goyang2 efek x kestabilan moto tu. Aku goyang2 la nak tgk terpesong x laluan moto yg abah bawak tu. Goyang punye goyang “Duk diam sket!”. hee, kan da kene marah. Abah bwk la abg aku g klinik. Kitorg sume pelik asal xberdarah padahal luke sikit punye besar. Doktor cucuk sedative baru la bercucuran darah keluar. Dapat 4 jahitan. Sian pulak tgk abang aku.

Mlm tu, sume org da tido. Aku xley tdo walau sesaat. Maybe adrenalin terlebih keluar time berlari g panggil abah td kot. Pul 3 4 pagi, tetibe perut aku sakit. Nak g tandas takut. Belakang tu ladang getah tu. Aku kejut abang aku tmnkan. Marah pulak die. Nak tahan serangan makin hebat. Nak xnak pergila jugak sorg2. Slow2 jalan, slo2 bukak pintu, buang air pun slo2. Xnak ade bunyi sikit pun. Takut kalo ade bunyi hantu dengar die datang. Kalo slo2 hantu xdgr xpela, cuak gak. Basuh slo2. Pastu pikir lak, kalo pam karang sia2 la usaha aku xnak wat bunyi sebelum ni. X ke mengaum bunyi pam tgh2 sunyi tu. Konpem ramai hantu boley dengar. Esok jela pam. Cepat2 aku lari masuk bilik. Bergolek2 xley tdo. Aku terdengar la pulak suara org cakap2. Da tdo sebelah tingkap. Kalo korang nak tau bilik aku tu sebelum tu “dapur” tmpat berlakunye “peristiwa” tu. Aku pikir mesti ade alien mendarat sebelah rumah aku ni tgh borak2 walhal bunyik tu dtg dari rumah jiran sebelah. Pagi tu, bile sume org da bagun, aku cepat2 g tandas pam. Selamaat..

Kecik2 dulu, aku suke bela kucing. Rumah aku banyak kucing. Ade anak kucing, mak kucing yg subur, bapak kucing yg kencing merata, taik kucing pun banyak. Adela sekor anak kucing ni, tibe2 menghilang. Mane la ko pegi yer. 2 3 hari pastu nenek aku bgtau tandas tersumbat. Tandas umah aku banyak. Ni yg selalu nenek aku gune. Aku check la. Amende lam lubang tandas ni. Aku cucuk2 ngan kayu, ketuk2. Bunyi macam ketuk perut kembung angin. Aku amekla plastik jadikan glove. Pegang punye pegang, barula aku tau nasib anak kucing aku yg hilang tu. Sian die, kembung perut lemas lam lubang jamban. Kepala ke bawah tu, cane nak naik.

Kecik2 dulu, banyak bende yg aku buat. Makan pasir pun penah. Hmm, kalo nak cite semua xabes ni. Besar2 ni aku tulis pun sebab xley nak tdo. Just nak membunuh masa. Terima kasih kerana membaca.





Worsen

18 07 2010

It’s almost been a month since the final exam last paper but I still haven’t got a damn job yet. I slept after sunrise and woke up few hours before sunset. I clean myself up and sit in front of my pc all day long or u maybe wanna say it all nite long. What’s up with this kind of life?it’s sucks big time.

I never realise it. Not before I called my mom last night. I told her everything that happened here. Almost everything. Guess how she’d respond? Deep in her heart I know she want me to go home. She miss me. Why everybody else could go back to their family and I couldn’t? I keep telling her it’s not very long since I left home, not even 1 year. I wanna find a job here. But look at me, look at my life. I felt guilty to my mom. I have to find a job to get rid of this feeling.

I told her about my result. Before this, I don’t care much about exams results. As long as I passed, I am satisfied. What she said woke me up from my long sweet dream. It’s not enough by getting a ‘pass’ on the exam slip. She told me I have to score, not only pass. She does has the point.

My hair is getting longer. My mom never like boys with long hair. She said it looks messy, kinda ugly. She wants me to cut my hair. I keep giving excuses. She accept less excuses as the hair grows. I dont really like to comb my hair. With uncomb short hair, I’ll might look even worse. Lol.

T_T

Mothers’ talk is not just talk. It’s full of wishes, hope and certainly advices. Mak wants me to be the best in everything. Thanks for everything mak.





Happy Mother’s Day….

9 05 2010

Ahad kedua bulan Mei setiap tahun, hari ibu disambut oleh ramai rakyat Malaysia. Kt tmpt lain tarikh lain la pulak.

Selamat hari ibu aku ucapkan kepada setiap wanita yg bergelar ibu. Hari ibu kali ni agak bermakna buat aku kerana inilah kali pertama aku wish mak aku selamat hari ibu. Sejam aku gayut ngan mak. hehe. Sempena hari ibu ni aku nak citer la sket pasal mak aku yg sgt aku sayang.

Mak aku bernama Fatimah binti Ambak. Bekerja sebagai seorang guru di sekolah rendah lebih kurang 10minit speeding naik kereta. Sekolah felda, dalam kawasan felda, kalo xde traktor angkut sawit tu boley la nak pijak minyak sampai abes. Mak aku ni garang, lagi garang dari ayah aku. Mak la yang selalu marah, berceramah bile kitorg adik beradik wat salah. Kene rotan, kene ikat kt tiang, kene tarik keluar rumah, sume aku penah rase. pernah sekali aku malas nak g skola, mak ngan abah beregu rotan aku. Pedih gler sampai biru2 peha aku yg putih melepak time tu. tp walau mak aku garang camtu, aku still rapat ngan mak compare ngan abah.

time kecik2 dlu, banyak frame2 tergantung kt umah aku. bukanla potret gambar. Aku pun tak tau nak cakap nama die pe. Kanvas yang dikait menjadi corak2 bunga. Macam lukisan bunga la, cume yang ni dikait ngan benang. Kat bahagian bawah semua frame tu ade initial bertulis ‘zie’. Aku tertanya2 sape la Zie ni. Member baik mak aku ke? Setelah bertahun2 terpinga2 dengan misteri Zie ni, barulah aku tahu rahsia disebalik kejadian. Zie tu initial mak aku. Mak cakap, dlu atuk aku nak bagi nama Fauziah kat dia, tp last2 time register letak la nama fatimah. Kalau tak, nama mak aku sekarang mesti da jadi Fauziah binti Ambak.

Mak suke sangat kucing. Bukanla mak xboley hidup tanpa kucing. Bila anak2 mak nak bela kucing, mak la yang selalu jaga. Bagi makan, basuh ‘peninggalan’2 kucing tu. Anak2 reti main je lar. Ish2, xpatut. Dulu pernah sekali, aku terkurung kucing aku kat dapur. Dapur aku da la completely seal, xde ruang kucing nak keluar atau masuk kalau tutup pintu. Da kurung kucing kt dapur, macam kurung harimau dalam kandang kambing r. Habis dapr aku dibuatnya. Abah tanpa berfikir panjang mengamuk la. Kucing tu di’taekwondo’ nyer ngan penyapu lidi. Mak sedih tengok kucing2 tu. Mak ajak aku buang kucing2 tu. Angkutla sekor2 masuk kete. Mak nak buang tepi rumah orang kaya dengan harapan kucing2 tu diambik oleh mereka yang kaya2 tu. Kucing tu comel, mesti adanya org nak. On the way , dalam kereta mak aku menangis mengenang nasib kucing2 tu. Aku xley tgk mak aku menangis, join sekali r. Lucu bila ingat balik hal malam tu. Bila cerita balik kat mak aku, ketawa berderai semua orang.

Habis UPSR, aku nak ke sekolah menengah. Aku dapat offer Sekolah sains kt raub. SEMESTA. Mak xbagi aku masuk sekolah tu. Mak cakap buruk, sekolah lama. Aku pun ikutla cakap mak, masuk sekolah harian tapi still ada asrama. Time form 2, ada lak kem kt SEMESTA. Aku xikut. Kawan2 aku yg pergi semua cakap sekolah tu besh. Facilities terbaik. Haa, mak, xbaik tipu budak kecik. Haha…Time tu aku baru sedar mak aku sayang kat aku rupanya, dia xnak aku jauh ngan dia kot. Time form 4 aku dapat offer MRSM, mak aku bagi kuasa memilih kat aku. Aku pilih untuk stay sebab aku da suke sekolah tu. Dulu aku dapat offer ke Canada, tapi mak aku macam keberatan nak bagi. Offer ke UK ni alhamdulillah mak bagi dengan rela hati ditambah lagi dengan pesanan2 ibu yang sama banyak dengan duit dalam bank negara. InsyaAllah aku cuba ikut setakat yang aku mampu.

Mak banyak masa2 sedih yang dia alami. Sejak abah dah xde, mak jadi sensitif. Mak da jarang marah. Mak sekarang hanya banyak berpesan. Mak selalu menangis. Kalau ada anak2 buat salah, mak menangis. Mak salahkan diri sendiri xpandai didik anak. Mak, bukan salah mak. Mak da buat yang terbaik. Aku cuba sedaya upaya jaga hati mak. Mak seorang wanita yang tabah. Time eksiden tu, abah meninggal. Mak sedih time pagi raya. Mak patah tulang selangka. Tapi mak terlantar 2 minggu je, aku patah kaki sampai 7 bulan. Lepas 2 minggu, mak bangun. Mak tetap buat kerja yang termampu. Tulang mak xbaik lagi tapi mak da ke sekolah. Mak mmg besh. Mak still ambil exam PTK dgn tulang bahu yang masih tak kuat. Aku kesian tangok mak. Nak hantar mak g skolah, aku xde lesen lagi. Lagipun aku duk kt asrama. Rasa bersalah lak.

Dah2, tukar topik, nak nangis pun ada ni.

Mak xsuke aku ber’awek’ ni. Time sekolah dlu, ada cikgu yang baik dengan mak aku repot pasal aku dan si dia. teeeeeeet.. Mak aku nangis bila tau pasal ni. Kan aku da cakap, aku xley tgk mak aku nangis, mmg join skali r. Aku rasa down yang amat, sampai aku mintak nasihat ngan ustazah aku. Nangis2 depan ustazah. Malu2. Hehe. Ustazah dapat detect dengan serta merta yang aku ni rapat ngan mak. Yelar, laki nangis sebab mak, mestila sbb rapat ngan mak kan?haaa..Sekarang ni, aku x kapel2 dah. Bab2 kawen ni aku serah kat mak jela. Mak pernah gurau2 ngan aku, dia gtau ada calon dah untuk aku. Ish, lek lu mak. Awal lagi. Tapi bila pikir balik, boleh tahan taste mak aku ni. Haha. Caya la mak.

Time aku gayut ngan mak, dia citer sal cerekarama sempena hari ibu ni. Kisah ibu ni lebey kurang ngan kisah mak aku, seorang cikgu yang kematian suami. Anak pulak g oversea. Timing pulak dekat2 sama. Tapi si anak ni jumpa girl anak Tan Sri yang agak jeles ngan kasih sayang si anak terhadap mak sampai sanggup sembunyikan berita maknya yang sakit tenat. Last2 makan pelempang. Padan muka. Ade motif mak aku citer benda tu. Ish2, jauh mak pikir yer. hehe.

Oklah. Aku rase cukuplah secebis kisah mak aku yang aku coretkan kat ruangan cyber ni. Kalau nak tulis complete mau berbelas volume gak ni. Lagipun hari da lewat. Subuh da nak abes.

Mak sememangnya wanita yang hebat. Kepada para isteri, ingat yer, suami2 perlu lebih prioritise mak compare ngan kamu2. Aku berjanji dari dulu lagi, xde siapa yang boleh rampas kasih sayang aku terhadap mak. I love u mak.





Officer? How Can I?

26 04 2010

Pagi Ahad yang mendung. Hmm, ramalan cuaca pun tunjuk harini bakal hujan. Aku menggagahkan diri bersiap2 untuk ke AGM SMSA (Sheffield Malaysian Student Association) walaupun malam tu aku kerah tenaga aku sampai kering, otak pun xberapa nak waras. Bukannya aku semangat sangat nak tunjuk muka dalam meeting ni. Bab2 meeting ni aku kureng sket sebab aku cepat bosan. Matlamat aku cuma satu, aku nak calonkan faris farhan a.k.a. uncle untuk dinobatkan menjadi presiden SMSA 10/11.

Mungkin pendirian aku ni agak bias tapi berdasarkan pengalaman dan pertimbangan logik akal, hati aku cukup kuat menyokong uncle untuk menjadi presiden SMSA. Yela, uncle yang aku kenal, kepimpinannya boleh dikatakn sama taraf dengan ‘potential candidate’ yang lain. Bukan tu je, uncle mempunyai 1 bonus yang aku rasa tak dapat ditandingi oleh calon2 lain. Pemimpin yang berjiwa rakyat, itulah bonus yang aku cakapkan. Bukan senang kita nak jumpa pemimpin yang berjiwa rakyat kan? Mungkin sikap uncle yang bersederhana menyebabkan orang lain senang bergaul dengannya. Selama aku mengenali uncle, dia menerima pandangan orang lain fikiran yang terbuka. Bukanlah semua idea uncle terima, ade jugakla yang dia tolak tapi uncle menolak dengan baik dan ditegaskan lagi dengan pandangan atau fakta yang lebih kukuh. Agenda AGM berterusan sehingga tibalah waktu presiden dicalonkan. As expected, potential candidate yang berlegar dalam kepala aku dicadangkan satu persatu sebelum ditaip ke dalam slide presentation. Untuk menjaga hati kawan2, aku mintak izin dari uncle untuk calonkan nama beliau. Permintaan aku ditolak sekeras2nya oleh tuan punya badan. Sedikit kecewa, aku membatalkan niat aku yg membuak2 macam lava gunung berapi tu. Mungkin ada sebab disebalik tentangan hebat dari uncle dan sememangnya ada!

Cukup pasal uncle. Agenda meeting tetap diteruskan, tak terjejas langsung dengan perasaan aku yang bergelodak time tu. Kawan-kawan aku berura2 nak calonkan aku sebagai media officer. Rupanya diorg tak gurau2 nak calonkan aku. Terpampangla nama aku kt skrin putih depan tu. Perasaan aku da bercampur baur.  Kalau dapat alhamdulillah, kalau tak dapat alhamdulillah jugak. Dua2 ada pros n cons. Aku boleh memilih untuk tidak bertanding, tapi aku teruskan jugak bertanding. Apa salahnya mencuba kan? Seek knowledge from cradle to the grave. Aku nampak inilah peluang aku untuk menimba pengalaman baru walaupun aku terpaksa berkorban dari pelbagai segi. Pengalaman tu penting beb.

Setelah kertas undi dikira, aku diumumkan sebagai Media Officer yang baru. Serta merta sesi muhasabah diri  dimulakan dalam kepala ku. Layak ke aku dapat jawatan tu? Mampu ke aku pikul tanggungjawab tu? Inikah peluang untuk aku bina kepimpinan aku? Bermacam2 persoalan merayu untuk dijawab. Jawapan2 negatif menerpa minda teruna ini. cewahh, bermadah berseni la pulak.

Dalam pengamatan aku, orang ramai akan mengundi calon yang difikirkan mampu memikul tanggungjawab sesuatu jawatan yang dipertandingkan. Jadi untuk menang, calon2 harus mempamerkan kebolehan mereka justeru dapat meyakinkan orang ramai untuk memilihnya. Persoalannya disini, bukan semua orang ada peluang utnuk mempamerkan keupayaan masing2. Dalam situasi aku, mungkin disebabkan video yang aku hasilkan dulu dapat meyakinkan hadirin untuk memilih aku menjawat jawatan media officer. Aku xpasti tapi mungkin. Alhamdulillah, terima kasih kepada individu2 yang terlibat kerana memberi aku peluang yang dapat menonjolkan kemampuan aku. Cuba pikir, kalaulah aku tak diberi peluang untuk menghasilkan video tersebut, mungkin ke aku menang jawatan tu?Aku rasa tidak. Semua orang ada kelebihan dalam bidang yang berbeza dan mungkin ramai lagi yang lebih hebat. Cuma peluang yang dapat membezakan pandangan orang ramai.

Mungkinkah aku menang disebabkan calon2 yang menjadi pilihan tak hadir? Persoalan tu melintas akal aku. Setiap individu mungkin mempunyai pilihan masing2 tapi mereka hanya dibenarkan mengundi calon2 yang hadir sahaja. Jadi terpaksalah mereka mengundi calon yang pada mereka tidak setaraf dengan calon pilihan.

Ahh, kenapa aku perlu berfikiran negatif? Jawatan dah dipegang, tanggungjawab dah dipikul. Aku perlu lakukan sebaik yang aku mampu. Inilah peluang aku dan aku harus menggunakan peluang ini dengan sebaiknya. Banyak ucapan tahniah yang aku terima, tidak kurangnya ucapan takziah oleh beberapa bekas committee. Ucapan2 tu sedikit sebanyak dapat memberi gambaran tentang tanggungjawab yang perlu aku pikul. Persoalan yang tinggal hanyalah sejauh mana aku mampu jalankan amanah yang diberi. Belum cuba belum tahu. Gambatena!!!!





The True Meaning Of Love

3 04 2010

Rutin harian aku berjalan seperti biasa. Sedang aku leka tiba2 Tma mengejutkan dgn berita no telepon ku diwanted oleh kak Eica. Ah sudah, pebende aku da buat smpai kak Eica nak no telepon aku ni. Aku bukannya org penting lam SMSA pun. Heran sesangat. Disebabkan rase curious yg amat sangat, aku macam tertunggu2 kak Eica online. Terpampang je “adikeica is available” kt belah kanan screen aku, terus aku klik dan bertanya lebey kurang. Aku bg no fon aku tanpa segan silu. haha, bukan senang orang nak mintak no kan. Bagi jela. Dan2 tu jugak dia nak kol aku. hah, menggelabah aku cari fon aku yg tah kt mane. Almaklumla, hp jarang2 berbunyi, jarang2 la pegang.

“Akak nak mintak tolong awak buat video selingan untuk event NEXT nanti” lebey kurang ayat Kak Eica ringkas. Jantung aku yg selalunya berdegup secara romantis dan mendayu2 dgn tiba2 berlari kencang. Nasheed Extravaganza aka NEXT.. Bukan calang2 event, satu UK datang. Ditambah lagi dgn kehadiran kumpulan nasyid tanahair yg terkenal, Inteam. Reason kak Eica pilih aku sbb dia suke tgk video2 yg aku buat sebelum tu. Ish, kak Eica ni biar betul. Video2 yg aku buat tu hanyalah sekadar luahan perasan aku di masa lapang jer. Kecik sangat nak dibandingkan dengan NEXT. Tapi aku terima jugakla permintaan kak Eica walaupun hati agak berat. Takut giler tu. Aku diberi masa sampai seminggu sebelum event tu. Ade la dalam 3 minggu tempoh untuk aku siapkan video tu.

Minggu pertama aku banyak habiskan masa memerah otak mencari idea. Habis semua lagu nasyid pasal cinta aku dengar. Artikel2 yang berkaitan dengan cinta semua aku selak. Ramai gak rakan2 aku yg membantu. beshla korang. Hasil daripada perbincangan2 dengan rakan2, aku come out with an idea. Bertemankan sebatang pen dan sehelai kertas A4 yang aku lipat 2, aku lakarkan keseluruhan idea video tu.

Idea da dapat, aku teruskan ke pentas kedua aka 2nd stage. Mencari pelakon. Kak Eica ade cadangkan Yana. Yang lain aku mintak bantuan uncle lamarkan. Hampir satu rumah Uncle lamar. Senang keje aku. K’en ngan Adil cadangkan Kino dan isterinya. Hah, da cukup korum.Pelakon saja xjadi, aku pinjam camcorder HD dari Farid dan tripod Isho. Perghh, mcm nak wat box office lak.haha.

Stage ketiga dipenuhi jadual2 penggambaran. Yang ni aku kene sesuaikan dengan masa2 free pelakon. Terpaksa la, diorang sanggup berlakon pun da cukup bagus kan. Thanks y’all.

The last and the most important stage, editing. Yang ni memang membotakkan kepala aku. Biasenya aku just pakai movie maker je. Tapi untuk memastikan video aku ni mencapai tahap NEXT ni, aku mintak la software daripada Thoriq dan Uncle. Alamak, kene belajar la pulak. Hmm, pening jugak mula2. Tapi lame2 ok la. Da aku susn ngan elok semua2 klip2 yang ada, dgn senang hati aku save. Yelar, da lewat malam, tdo la dlu kan. Tup2 esoknya aku nak bukak, software tu hang. Adess, cane aku nak buat ni. Pikir punya pikir, aku decide nak guna software yg agak kureng sket daripada software yang hang ni. Lagi sekali masalah menjelma, aku xboleh produce klip2 yang aku da edit kepada 1 movie siap. Apa ke hal? Time tu stress aku membuak2 jatuh ke lantai. Rase cam nak bakar je pc aku ni. Lame gak la aku rase down. Nak tak nak, aku start balik proses editing tu daripada kosong. Pakai software yang hang aritu dengan harapan yang tinggi. Ditakdirkan Tuhan, movie tu selamat aku hasilkan.

Da siap, aku bagi la kt kak Eica untuk tapis video tu. Ade la sikit2 yang aku kene potong, xsesyuai. Da siap semuanya, aku rase sangat2 lega. Bolehla aku meneruskan kehidupan aku sebagai remaja biase semula.

Tanggal 28 February 2010, NEXT berlangsung dengan meriahnya. Aku xterlepas nak join table. Sedang aku duduk2 menikmati keramaian manusia dan keindahan nasyid hasil kreativiti peserta, tiba2 giliran untuk video aku ditayangkan. Perghhhhh, nak luruh jantung aku ni, dup dap dup dap. Cuak aku menantikan respon dari penonton. Sedang video ditayangkan, jantung aku beransur tenang. Pap, aku rase macam ditumbuk tepat kat dada. Video aku terputus sekerat jalan. Rase nak pengsan pun ade time tu. Jeri try skali lagi play video tu tapi xberkesan. Tergantung la video aku tu tanpa aku tau puncanya sampaila abes next tu. Selama ni ok je aku tgk beratus2 kali, kak Eica pun cakap ok je. Zack pun cakap camtu. Pe la masalhnye. Aku pun xtau. Aku balik ke rumah macam mayat hidup. Penat tu buat video camtu. Xpela, upload kt Youtube jela, aku sedapkan hati aku. Ramai gak yg mintak aku upload. 2 hari lepas tu aku jadi CSI mencari punca video aku tersangkut. Punca da dibetulkan, dengan senang hatinya aku upload video tu lam Youtube. Sambutan agak memberangsangkan, 10 kali ganda jumlah penonton video2 aku yg lain. Terima kasih aku ucapkan kepada semua yang terlibat. Aku sangat2 bersyukur diberi peluang untuk mengendalikan projek besar seumpama ni. Thank you everyone.

Ni lah short movie yang aku cakapkan. Enjoy yourself yaa.. Ilal liqo’.