Cerita Rakyat

17 03 2012

Hmm.. Cerita rakyat.. Cerita yang diceritakan oleh dan kepada rakyat. Hanya inilah bentuk hiburan yang wujud pada suatu ketika dahulu. Cukup untuk memuaskan hati yang lara, menghiburkan yang duka. Cerita yang diceritakan adakalanya malah selalunya xmasuk dek akal aka mitos walaubagaimanapun tetap menarik minat untuk aku baca. Ni cerita yang pernah aku baca kecik2 dulu..haa..enjoy

Pungguk rindukan bulan

Kita sangatlah familiar dengan pepatah bagai pungguk rindukan bulan. Kalau kita lihat si pungguk ataupun dengan kata lainnya burung hantu selalu merenung bulan seumpama merindui bulan tu. Alkisah pada zaman dahulu kala langit dan bumi ini tersangatlah dekat. Keduanya hanya dipisahkan oleh beberapa anak tangga. Jadi penduduk bumi dan langit selalulah ziarah menziarahi. Nak dijadikan cerita pada waktu itu penduduk bumi masih belum mempelajari cara untuk menghasilkan api. Ilmu itu hanya diketahui penduduk langit. Jadi penduduk bumi ni selalulah ke langit untuk mendapatkan puntung2 api untuk kegunaan mereka dibumi. Terdapat dikalangan penduduk bumi ini sepasang suami isteri yang mempunyai seorang anak kecil. Jika mereka ke langit untuk mendapatkan api, anak kecil itu ditinggalkan dirumah keseorangan. Pada masa yang sama di muka bumi tinggallah satu gergasi di muka bumi. Kerana rendahnya langit pada waktu itu, maka terpaksalah si gergasi merangkak. Pada suatu hari, gergasi itu telah hilang sabar lalu bangun dan menolak langit sejauh2nya dari bumi. Kebetulan la pulak, pasangan suami isteri sedang menuruni anak tangga untuk pulang ke rumah sambil masing2 membawa sebatang puntung api. Gergasi itu turut mencampakkan anak tangga yang digunakan penduduk bumi untuk ke langit ke dalam langit. Maka tercampaklah pasangan tersebut ke langit dan tidak dapat pulang kembali kerana bermula dari hari itu, langit telah jauh dari bumi dan tidak dapat dihubungkan oleh anak tangga lagi. Maka tinggallah si anak kecil berseorangan menunggu kepulangan ibu bapa mereka. Oleh kerana bimbang degan apa yang terjadi, sia anak keluar dari rumah untuk mencari ibubapanya. Maka terlihatlah akan langit yang sudah jauh dari bumi. Sedihlah si anak kerana ibubapanya tidaka dapat kembali ke bumi. Si anak meratap siang dan malam mengenang nasibnya yang malang. Akhirnya si anak bertukar menjadi si pungguk menunggu setia merindui ibu bapanya.

Kerbau berbaju ketat dan badak berbaju longgar

Alkisah pada hari yang sama si gergasi menolak langit jauh dari bumi, kebetulan si kerbau dan si badak sedang bermandi manda di sungai. Kedua-duanya membuka baju masing2 dan diletakkan ditepi sungai. Nak dijadikan cerita, ketika gergasi melempar pasangan suami isteri tersebut, satu puntung api telah tercampak ke atas kepala si gergasi. Maka terbakarlah rambut si gergasi. Oleh kerana kepanasan, si gergasi berlari menuju ke sungai tempat kerbau dan badak sedang mandi. Lalu direndamkan kepalanya yang terbakar kedalam sungai tersebut. Mendidihlah air sungai oleh kerana api kepala gergasi itu. Kepanasanlah kedua-dua binatang itu lalu bertempiaran lah masing2 mengambil baju yang salah. Badak yang kurus mengambil baju kerbau yang gemuk dan sebaliknya. Maka sehingga sekarang kita lihat badak berbaju longgar kerana memakai baju kerbau manakala kerbau berbaju ketat kerana memakai baju badak.

Kura2 membawa rumah diatas belakang

Alkisah tersebutlah seekor kura2 yang sangat rajin. Pada waktu ini kura2 masih tinggal di rumah dan akan keluar ke ladang untuk bercucuk tanam setiap pagi. Kura2 sangat menyayangi rumahnya. Pada suatu hari, kura2 keluar  seperti biasa untuk menjalani rutinnya. Pada hari gergasi menolak langit jauh dari bumi, sebatang lagi puntung api yang dipegang oleh si isteri telah tecampak ke rumah kura2 lalu hanguslah rumah kura2. Kura2 yang pulang pada waktu petang melihat rumahnya yang sudah tiada. Maka bersedihlah kura2. Dibuatnya sebuah lagi rumah baru untuk dia tinggal. Keesokan harinya, si kura2 bimbang untuk meninggalkan rumahnya lagi takut2 kalau terbakar lagi. tetapi dia perlu keluar untuk mencari sesuap nasi. Lalu kura2 membuat keputusan untuk membawa rumahnya ke ladang. Di ikatnya rumah itu diatas belakangnya. Semnjak hari itu, kura2 membawa rumahnya di atas belakang ke mana sahaja dia pergi.

Ok, aku rasa da cukup panjang da cerita rakyat ni. Nak tau kisah2 lain cari la sendiri yer. Antara kisah yang aku ingat, bagaimana harimau belang mendapat belang, Yang lelain aku xingat da la..haha.. Ok, projek pulak… Babai.

Advertisements




Sang Kancil, Kerbau dan Buaya

4 03 2012

Kisah teladan Sang Kancil banyak kedengaran masa aku kecik2 dulu. Sekarang da jarang aku dengar orang bercerita.. Kisah2nya banyak tauladan dan pengajaran untuk kita ambil iktibar.

 

Sedang aku berjalan2 di alam youtube tetibe aku jumpe rancangan yang sama dikeudarakan. Versi baru oleh Les Copaque disiarkan di TV al Hijrah. So layan…





Superman Xdela Super Mana

19 04 2011

Tanye je pada semua org, sape je yang xkenal superman. Dari budak kecik sampai la org dewasa, semua kenal makhluk keluli ni. Sememangnya jelas superman ni hanyalah fiksyen semata2 tapi andai superman ni btol2 ada korang rase die btol2 super ke x?

Aku rase x.

Selaku pengikut siri superman sejak dulu lagi, setiap episod membuatkan aku berfikir. Aku xrase superman ni adalah makhluk yang super.

Superman sebenarnya alien yang datang dari planet Krypton. Setahu aku krypton hanyalah gas adi kumpulan 18 dalam jadual berkala (periodic table). Ketepikan semua hukum fizik dan kimia, anggap jela semua fakta superman benar.

Kuat ke superman ni?

superman ni sebenarnya lembik je. Kalau compare ngan manusia memang la nampak kuat. Cuba bandingkan ngan geng2 yg jugak datang dari krypton, lunyai dia kene belasah. Kalo die bukan hero cite da lame kot mati. Dahla ada ‘alahan’ ngan radiasi batu kryptonite dari planet sendiri. Macam manusia gak xley kene radiasi, bley mati tu.

Superman.

Nama superman ni jelas menunjukkan die hanya superior terhadap manusia (man) bukan terhadap rakan2 seplanetnya. Cuba letak manusia dalam situasi superman. Moh kita start.

Seorang saintis masyhur di muka bumi ni mempunyai seorang anak yang masih kecik bernama Mamat. Saintis ni sangat berpengaruh dan kaya. Suatu saat, penduduk dibumi berperang sesama sendiri dan banyak kuasa2 besar menggunakan senjata yang canggih sehingga sampai satu ketika, bumi tidak lagi stabil. Memikirkan risiko bumi yg bakal meletup, saintis tu membuat kajian dan menemui hidupan di planet Marikh. Beliau jugak dapat buktikan yg Marikh tu selamat untuk manusia hidup. Sebelum bumi meletup, saintis tu cipta sebuah kapal angksa auto-pilot untuk hantar Mamat ke Marikh sebab beliau sgt sayangkan Mamat. Lalu meletup la bumi dan selamat la Mamat di Marikh. Sesampai je mamat kat marikh ni, die dijaga oleh 2 org parent Martian yg baik.

Nak dijadikan cerita hidupan di Marikh ni yang omputih panggil Martian sama macam manusia. Ada hidung, mata 2 bijik. Sebijik cam manusia la org cakap. Cuma diorg ni tersangatla lembik, mungkin sbb graviti marikh lagi rendah dari bumi kot. Tulang diorg sangat rapuh. Diorg jalan pun slow giler. Kalo compare ngan pergerakan manusia, diorg seolah2 xbergerak langsung. Material yang ada kat Marikh lak paling keras pun macam batang straw je. Kebetulan lagi, kat Marikh ni xde kuman2, bakteria yang boleh menyebabkan manusia sakit.

Time mamat kecik2, die terikut2 la cara org marikh. pergerakan slow, pegang barang pun lembut gile. Bile besar Mamat ni baru sedar yang die bley buat lebih dari org Martian. Dia kan manusia, boleh bergerak macam manusia. Bile Martian tgk laju la. Bukannya die laju, Martian tu yg slow.

Haa, nampak x kat situ? Sbb Martian lembik, mamat sepak melambung, jentik berterabur gigi. Graviti Marikh pulak sikit, tinggi la si Mamat ni bley lompat. Mamat lari sikit je diorg da nmpk laju giler. Material yg paling kuat pun ala2 straw kat bumi, tutup mata la mamat runtuhkan rumah2 kat situ. Jentik sket, da berlubang dinding. Terbang cane? Terbang tu kira jam lompat jejauh la. Mamat kene praktis la nak lompat bagi lagi jauh. Bile bley lompat sampai hampir ke space tu senang la die nak terapung, sbb graviti da almost 0. Haa. mamat xsakit sbb xde bakteria. Lagi2???

Tapi korg rase ape diorg panggil mamat kat Marikh? Mestila Supermartian, bukannya Superman sbb kalo compare ngan manusia lain, mamat ni lekeh je.

Nampak x point aku kat sini. Superman bukannya super sangat, cume keadaan dibumi yg sebegini yang membuatkan die superior terhadap manusia.

PERINGATAN

Semua deskripsi dalam entry ini adalah rekaan dan pandangan sendiri je. Xde fakta betul pun. Hanya mengisi masa ketika aku kebosanan. 🙂





Bukan Telur Je Bley ‘Scramble’

13 04 2011

Dulu aku pernah treujpma atriekl breekanan kjaain Cmabrigde Uinervtisy tneatng oatk mnaisua mmeabca bkuan mneigukt ssunuan hruuf ttepai mneigukt kseleuurahn preakatan treesubt. Jdai aku treifikr la utnuk crai blaik atriekl treesubt utnuk knosgi dneagan kronag. Kjaain tu dbiaut dlaam bhasaa Ignegirs jdai aku nak uji klaain mneggnukaan bhasaa mleyau. Rsanaya kronag beloh bcaa aatu tdiak?

Brekituyna aadalh tkes aasl yngg tneatng Srcmalbed Lteetr dlaam bhasaa Ignegirs.

Aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it deosn’t mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoetnt tihng is taht the frist and lsat ltteer be at the rghit pclae. The rset can be a toatl mses and you can sitll raed it wouthit porbelm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe.

 

Pada pendapat aku la, sebab ni la semua penerbitan perlu ade ‘proof-reading’ dan kadang2 proof-reading pun boleh terlepas pandang kesalahan ejaan yang dilakukan. Kalo pembaca pun xperasan xpela tapi oleh kerana pembaca berpuluh juta, confirm ade yang perasan punyer..haha





Terengganu dan Loghatnya…

24 12 2010

It has been so long since the last time I updated AKOO MENULIS. It’s not that I dont want to or I dont have time to update it but I find it quite hard to get the best mood to write which the ideas come pouring into my head. I had so many things to write about but let proceed about this fresh thing going on in my head.

Few hours before I started writing this entry I stumbled upon a forum where people are discussing about words in Terengganu accent. It’s fun to to read what they discussed as everyone spells everything in the accent. Seriously, I cant stop laughing while reading those stuff.

Let’s start.

First of all. Terengganu is a formal word which is written in geography and history text books back when we were in schools. We can hear a lot of people shorten the word into ‘Ganu’. Guess what, most of the residents of Terengganu called the state as ‘Tranung‘. It is as Terengganu in much easier way to say it.

Let’s proceed.

It’s a common thing to think that loghat Tranung  is easy as we only have to add every word that ends with ‘N’ with ‘G’ and ‘M’ with ‘NG’. For example ‘ikan’ became ‘ikang’ and ‘malam’ became ‘malang’. The statement is true. However, this is rather confusing. Try to think when we call chicken(ayam) as ‘ayang’ but standard malay guy will call that to a person that he/she love as a shorten of the word ‘sayang’. Don’t ever think that Terengganu people dear their chicken so much so that they call the chicken ‘ayang’. 🙂

Have you ever heard a joke that says Terengganu people is evil for stealing ‘G’s from the Kedah people??That’s funny. LOL

Let’s get deeper.

Believe it or not, some of the words in loghat Tranung is adopted from foreign language. Maybe it’s because of  Malaya being conquered by foreign power back then? Let’s look at the example.

Gostan (Go stand) = Mengundur = reversing

Gohek (Go ahead) = Mangayuh = cycling

Lek-lek (look alike) = Serupa = look alike

pereh (press) = Tekan minyak =act of pressing the accelerator

stemet (estimate) = anggaran = estimate

rokok segeret = rokok yg da siap gulung = cigarette

Those are the example of words adopted from the English. I found a word which is taken from Arabic which is ‘Betak’. The original word is ‘Al-Bat Un’ (البطء) which means slow whether slow in learning or doing something.I tried to find words which are adopted from other foreign language but I have a very limited resource. Share with us if you got any.

This loghat is well known of it’s ‘kata ganda’ which is used to ‘menegaskan’ the property of the noun or even exaggerating it. I’ll give several example. People might used different ‘kata ganda’ but I’ll share with the most popular ones.

putih-lepuk = really white/fair

meroh-merang/meroh-nyale = really red

kuning-sior = sooo yellow

hija-naung = soo green

itang-bletung/ itang-legik/ itang-legang =pitch black

manih-leting = so sweet (taste)

tawor-hebeh = so ??? ‘tawar’

masing-rebing =very salty

masang-rebang/masang-purik = very sour

pahit-lepang = so bitter

bising-bangor = so noisy

hancing-pering = smells of urine

busuk-kohong = so smelly

besor-jalor = grown-up

gemuk-metong = fat

kuruh-kekek = so thin

kecik-tuek =so small

come-lote = soo cute..kawaii

huduh-sepang-ko ong = so ugly.. (this is triple kata ganda to express the disgust for the ugliness..lol)

 

Let’s ride back through time.

There are several words that are rarely to be heard of. Some of them we still can hear when the old people are talking. I learned few of these words from my grandparents which are then being explained by my mother. ‘Jelibung’ is a bit like ‘diselubungi’. For example, “jelibungnye pokok tu’. That means the tree is covered with a lot of leaves. I dunno how else that word is used. The other word is ‘jerenggeng’ which means to take a nap/rest by lying down. I remembered the moment when my grandma was looking outside and said “jo’ong hari ni”. The first thing that came to my mind is the stupid ghost Juon The Grudge. ”Jo’ong” is a weather vocabulary. It describes a gloomy and cloudy day.

Let’s get across the country.

In Malaysia as we all know, we got a lot of different accent. Most of the states got their own accent. There a lot of similarities between loghat Tranung and Klate despite of the pronunciation. We can easily understand each other. Loghat Utara which means Kedah, Penang and Perlis also have several of common words with Tranung. ‘sengkak’ is used in Loghat Utara which is pronounced as ‘sekok’ in Tranung which mean ‘overly full’. Burpp. ‘Belengaih’ in loghat Utara is pronounced as ‘Belengah’ which describe a sticky condition. The verb ‘kona’ in Kedah also being used in Klate and Tranung that means ‘membelok’ and obviously took from English word ‘corner’. The other words that I found are:

yang (for example ‘yang ini, yang itu’) = hat (kedah, hat ni, hat tu) = hok (klate, tranung, hok ni, hok tu)

tersembam = tertomoih(kedah) = ttumuh (tranung, ditegaskan pada huruf ‘t’)

kelapa = nyok(kedah) = nyor (klate, tranung)

sempat = dan(kedah) =dang(tranung) = de (klate)

buang = tauk (kedah) = tohok (tranung)

menyiku = sigung (kedah, tranung)

Let’s get around the ‘imbuhan’

Standard Malay uses a lot of different ‘imbuhan’ to differentiate the meaning of a root word. In loghat tranung, all of the imbuhan most likely shorten or replaced by stressing certain parts in the word. Imbuhan ‘ter’ which describe something is done accidentally is replaced by stressing the parts of the verb used. for example ‘tersepak’ is pronounce as ‘sseppak’.  As the example given above, ‘tersembam’ which is ‘tertumuh’ in tranung is pronounced as ‘ttumuh’. ‘Tertidur’ is pronounce as ‘ttido’ and so on. Other imbuhan such as ‘ber’ and ‘me’ also being replaced by stressing parts in the root word. ‘Bersiar2’ became ‘jjalang’ as in ‘berjalan2’ and ‘bassuh’ as in membasuh.

Let’s wrap it up and call it a day.

Loghat is something that is not easy to learn no matter what loghat you are tring to learn. It is similar in learning languages. To speak in a certain language well, you have to mix with its people and learn. I myself do not speak proper loghat Tranung. I admit it. My family is the only one among my relatives that lives outside Terengganu. My accent have been influenced by different kind of ‘east coast accent’. There’s one moment when I was a kid, my cousin asked her mom why did I speaks weird. Haha. I grew up in a village where a lot of people migrated from different states. My secondary school does not have any student that knows any loghat. I have a rommate that speaks Kelantanese during college (Adil le tu) and a lot of friends that speaks loghat Utara in University. Yet Im not brave enough to speak other loghat as Im afraid I might sounds funny not as Kayrel, a Kedah guy that can speaks Klate fluently. Many people thought he was from Kelantan. Respect that. haha.

That’s all I can share with my capacity. If you want to learn about other language or accent, internet is a good place to start. Thank you all for reading. Btw, if you got something to add up or to correct me, share it through the comment ya. Thanks again and have a g’day.

Referrences:

http://forum.digitalmukmin.org/viewtopic.php?f=2&t=634

http://s6.zetaboards.com/DRAGONIZER/topic/759611/1/