Happy Mother’s Day….

9 05 2010

Ahad kedua bulan Mei setiap tahun, hari ibu disambut oleh ramai rakyat Malaysia. Kt tmpt lain tarikh lain la pulak.

Selamat hari ibu aku ucapkan kepada setiap wanita yg bergelar ibu. Hari ibu kali ni agak bermakna buat aku kerana inilah kali pertama aku wish mak aku selamat hari ibu. Sejam aku gayut ngan mak. hehe. Sempena hari ibu ni aku nak citer la sket pasal mak aku yg sgt aku sayang.

Mak aku bernama Fatimah binti Ambak. Bekerja sebagai seorang guru di sekolah rendah lebih kurang 10minit speeding naik kereta. Sekolah felda, dalam kawasan felda, kalo xde traktor angkut sawit tu boley la nak pijak minyak sampai abes. Mak aku ni garang, lagi garang dari ayah aku. Mak la yang selalu marah, berceramah bile kitorg adik beradik wat salah. Kene rotan, kene ikat kt tiang, kene tarik keluar rumah, sume aku penah rase. pernah sekali aku malas nak g skola, mak ngan abah beregu rotan aku. Pedih gler sampai biru2 peha aku yg putih melepak time tu. tp walau mak aku garang camtu, aku still rapat ngan mak compare ngan abah.

time kecik2 dlu, banyak frame2 tergantung kt umah aku. bukanla potret gambar. Aku pun tak tau nak cakap nama die pe. Kanvas yang dikait menjadi corak2 bunga. Macam lukisan bunga la, cume yang ni dikait ngan benang. Kat bahagian bawah semua frame tu ade initial bertulis ‘zie’. Aku tertanya2 sape la Zie ni. Member baik mak aku ke? Setelah bertahun2 terpinga2 dengan misteri Zie ni, barulah aku tahu rahsia disebalik kejadian. Zie tu initial mak aku. Mak cakap, dlu atuk aku nak bagi nama Fauziah kat dia, tp last2 time register letak la nama fatimah. Kalau tak, nama mak aku sekarang mesti da jadi Fauziah binti Ambak.

Mak suke sangat kucing. Bukanla mak xboley hidup tanpa kucing. Bila anak2 mak nak bela kucing, mak la yang selalu jaga. Bagi makan, basuh ‘peninggalan’2 kucing tu. Anak2 reti main je lar. Ish2, xpatut. Dulu pernah sekali, aku terkurung kucing aku kat dapur. Dapur aku da la completely seal, xde ruang kucing nak keluar atau masuk kalau tutup pintu. Da kurung kucing kt dapur, macam kurung harimau dalam kandang kambing r. Habis dapr aku dibuatnya. Abah tanpa berfikir panjang mengamuk la. Kucing tu di’taekwondo’ nyer ngan penyapu lidi. Mak sedih tengok kucing2 tu. Mak ajak aku buang kucing2 tu. Angkutla sekor2 masuk kete. Mak nak buang tepi rumah orang kaya dengan harapan kucing2 tu diambik oleh mereka yang kaya2 tu. Kucing tu comel, mesti adanya org nak. On the way , dalam kereta mak aku menangis mengenang nasib kucing2 tu. Aku xley tgk mak aku menangis, join sekali r. Lucu bila ingat balik hal malam tu. Bila cerita balik kat mak aku, ketawa berderai semua orang.

Habis UPSR, aku nak ke sekolah menengah. Aku dapat offer Sekolah sains kt raub. SEMESTA. Mak xbagi aku masuk sekolah tu. Mak cakap buruk, sekolah lama. Aku pun ikutla cakap mak, masuk sekolah harian tapi still ada asrama. Time form 2, ada lak kem kt SEMESTA. Aku xikut. Kawan2 aku yg pergi semua cakap sekolah tu besh. Facilities terbaik. Haa, mak, xbaik tipu budak kecik. Haha…Time tu aku baru sedar mak aku sayang kat aku rupanya, dia xnak aku jauh ngan dia kot. Time form 4 aku dapat offer MRSM, mak aku bagi kuasa memilih kat aku. Aku pilih untuk stay sebab aku da suke sekolah tu. Dulu aku dapat offer ke Canada, tapi mak aku macam keberatan nak bagi. Offer ke UK ni alhamdulillah mak bagi dengan rela hati ditambah lagi dengan pesanan2 ibu yang sama banyak dengan duit dalam bank negara. InsyaAllah aku cuba ikut setakat yang aku mampu.

Mak banyak masa2 sedih yang dia alami. Sejak abah dah xde, mak jadi sensitif. Mak da jarang marah. Mak sekarang hanya banyak berpesan. Mak selalu menangis. Kalau ada anak2 buat salah, mak menangis. Mak salahkan diri sendiri xpandai didik anak. Mak, bukan salah mak. Mak da buat yang terbaik. Aku cuba sedaya upaya jaga hati mak. Mak seorang wanita yang tabah. Time eksiden tu, abah meninggal. Mak sedih time pagi raya. Mak patah tulang selangka. Tapi mak terlantar 2 minggu je, aku patah kaki sampai 7 bulan. Lepas 2 minggu, mak bangun. Mak tetap buat kerja yang termampu. Tulang mak xbaik lagi tapi mak da ke sekolah. Mak mmg besh. Mak still ambil exam PTK dgn tulang bahu yang masih tak kuat. Aku kesian tangok mak. Nak hantar mak g skolah, aku xde lesen lagi. Lagipun aku duk kt asrama. Rasa bersalah lak.

Dah2, tukar topik, nak nangis pun ada ni.

Mak xsuke aku ber’awek’ ni. Time sekolah dlu, ada cikgu yang baik dengan mak aku repot pasal aku dan si dia. teeeeeeet.. Mak aku nangis bila tau pasal ni. Kan aku da cakap, aku xley tgk mak aku nangis, mmg join skali r. Aku rasa down yang amat, sampai aku mintak nasihat ngan ustazah aku. Nangis2 depan ustazah. Malu2. Hehe. Ustazah dapat detect dengan serta merta yang aku ni rapat ngan mak. Yelar, laki nangis sebab mak, mestila sbb rapat ngan mak kan?haaa..Sekarang ni, aku x kapel2 dah. Bab2 kawen ni aku serah kat mak jela. Mak pernah gurau2 ngan aku, dia gtau ada calon dah untuk aku. Ish, lek lu mak. Awal lagi. Tapi bila pikir balik, boleh tahan taste mak aku ni. Haha. Caya la mak.

Time aku gayut ngan mak, dia citer sal cerekarama sempena hari ibu ni. Kisah ibu ni lebey kurang ngan kisah mak aku, seorang cikgu yang kematian suami. Anak pulak g oversea. Timing pulak dekat2 sama. Tapi si anak ni jumpa girl anak Tan Sri yang agak jeles ngan kasih sayang si anak terhadap mak sampai sanggup sembunyikan berita maknya yang sakit tenat. Last2 makan pelempang. Padan muka. Ade motif mak aku citer benda tu. Ish2, jauh mak pikir yer. hehe.

Oklah. Aku rase cukuplah secebis kisah mak aku yang aku coretkan kat ruangan cyber ni. Kalau nak tulis complete mau berbelas volume gak ni. Lagipun hari da lewat. Subuh da nak abes.

Mak sememangnya wanita yang hebat. Kepada para isteri, ingat yer, suami2 perlu lebih prioritise mak compare ngan kamu2. Aku berjanji dari dulu lagi, xde siapa yang boleh rampas kasih sayang aku terhadap mak. I love u mak.

Advertisements

Actions

Information

7 responses

9 05 2010
adikeica87

sedih le plak..br akk paham

9 05 2010
phaezs

aik..pe yg akak phm??

9 05 2010
uncle

Pep! Bleh wat cerpen. Cite ni best!

9 05 2010
Thoriq

sweetnye abe ni,terharu kawe…:)

10 05 2010
fati

jap nak join nangis sama boleh??haha terbaiklah kau :))

11 05 2010
tuanadil

aku oyak slalu…klu bini aku supo hok mok mg cito tu, aku ikat kt pokok depe rmh mok pok dio…hahaha..kito ore jate keno steady…bini bleh cari, mok pok tu jah ado…mg keno ingt nih…;p

11 07 2010
amieruwahid

salam….em….sob3….em aku sedih nanges terharu terkilan n seme2 prasaan ader cmpur baur….huhuhuhuhuh….nk ckp cane ek…aku pom dah speechless…huhuh….em moga ko cepat habis blaja n pulang ke sisi mak ko faiz…aku pom dah lama xjmp ko…aku g rmh ko tkejut gle berlainan je rase…ngat salah rumah…em aku tny faiz xblik….diorg gtau faiz nk saving so xbalik…aku tny faiz raye kat mane???so mak ko gtau dia raya kat saya…saja nk rase pose kat tmpat org…katakau tmpt org posenye lame berbelas jam….aku dgr mak ko ckp gtu tapi dalam nada yg mmg aku wase pom terharu r….sedih dowh…aku pom dapat feel pe yg mak ko rase….tapi aku rase btol la ko pom berhak wat kptusan utk stay…4 saving….diorag gtau kwn ko len balik ko nk stay…katakau carik keje….dah dpt lom keje???keje pe kat sane….aku pom dah lame xjmp ko….lau ko ngat huzaifah kat 5sd dula kawan lama aku dari skolah rendah dia dah kawen…hehehe…tyme ko tulis mak ko carik jodoh tuk ko tu aku pom teringat…hahaha….diorg duk tny aku bile nk kawen aku ckp la tgu faiz la dulu…hahaha….aku xbercalon lagi…hikhikhik…huhuhuh…sedih la gop dgr bile ko lmbt lagik nk habis…same cam aku…kite ader stahun lagi….ha smbg yg kat atas tu tadi…tyme aku gtau kwan aku tu nama huzaifah tu dah kawen keje n smbil tu blaja…mak ko nak brubah je muka dia…dia pom ckp r…untung ek org tu dpt bhgi masa dapat 5 trus skaligus….dapat kawen…elak maksiat…dapat keje…dpat istri…dapat anak lak tu….blajo pom dah habis….em so aku pom pk2 balik….em untung gak gitu ek…xla mak bapak kita ni risau duk pk ttg anak2…lau da kawen maknanye dah lepas tggjwb…em dah tu nanti anagah ko kawen bln 10 n ko pom xbalik r ek???huhuhu…..dari raut wajah bondamu wahai shabatku terpancar sinar kemarau panjang yg tak dikunjungi bugaan sakura memerah….agaknya la kan…lau aku tgk mak aku pom sama cam tu gak..huhu…..sob3…sedih dah ni..huhuhuhu…part yg paling sedih skali tyme b4 aku nk gerak balik meninggalkan rmh ko faiz….huhuh…wan ko aki ko mak ko ckp dtg2 r rmh ni lagi…jgn segan2…ada masa dtg r….ntah bila lagi blh ketemu kata mak kau…aku sdh je dgr gtu…..wan ko pom duk ckp lau ader umo lagi jmp la lagi wan thn dpn…huhuhu….ni yg duk wat aku sedih ni…ni pom nk berderai mutiara jernih kat bundaran mataku…huhuh…aku pom dah lame xjmp kuarga ko…wan ko duk ckp dari awal aku smp rmh ko smp la balik dia duk ckp wan slalu duk sebut2 nama zubir tapi tu la….act aku pom duk sebut2 nama wan n kuarga ko…tapi hajat nk g rmh ko slalu xsmp…huhu…..aku rase tyme wan ko sebut tu aku pom sebut sama…wan ko pom ckp gtu…huhuh….aku jadik serba salah….huhu..ntah r nk ckp pe lagi…huhu…ko pom aku lame xjmp…salam sahabat daripadaku wahai sahabatku..harap kitakan bertemu kembali satu tika nanti…..blaja r rajin2..ngt kat seme org kat sini..huhu….act aku mmg slalu ngat kat ko…walaupom aku tau ko xrase pom aku ni kawan ko apatah lagi sahabat ko…aku tau ko rapat dgn naqi…aku rase aku ni juz nyibuk je…tapi xpe la…nway aku ttap je kawan dgn ko…walaupun aku rase kdg2 tu tyme g rmh ko ko pom mcm em…ntah r nk gtau cane…huhuh…em k r faiz…lame dah aku xsebut nama FAIZ…faiz zaid pom dah lame hilang…huhuh…org sme g lua ngara…aku je duk kat mesia ni..huhu…nway tahniah la lagi n salam perantau daripadaku sahabatmu faiz walaupun ko rase aku ni bukan sahabat ko…k salam……bye2…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: