Ilham

30 04 2010

Wahhh..ramai kawan aku sekarang da ada blog. Seronok baca blog2 diorg. Mcm2 cerita ade. Masing2 ada style tersendiri. Ramai gak yang sangat2 aktif berblog. kadag2 seminggu update 2 3 kali. Terbaikla. Aku lak camne? Da berabuk baru nak update. Ade kisahnye….

Blog dan video. 2 aktiviti masa lapang yang aku minat. Tp nak dapatkan idea yg besh bukanla mudah. Aku perlukan ilham yg sangat2 merangsang minda aku untuk berfikir barulah aku akan berpuas hati dengan output yg aku hasilkan. Bukan stakat berblog atau buat video je perlukan ilham, nak susun perabot pun aku perlukan ilham. Banyak perkara yg aku buat dapat mendatangkan ilham. Bukanlah aku kene bertapa dalam gua untuk dapatkan ilham. Ilham ni datang xmenentu. Kadang2 aku terpaksa memerah otak untuk dapatkan ilham, kadang2 ilham menyapa sedang aku bersahaja.

Mak aku selalu pesan time exam doa pada Tuhan supaya dianugerahkan ilham untuk menjawab soalan. Nampak kan ilham tu penting. Tapi sebenarnya aku still tertanya2. Ilham tu ape sebenarnya? Inspirasi? Aku sendiri xdapat nak jawab soalan tu. Pernah jugak aku dengar pendapat orang, ilham tu datang ketika otak kita dalam keadaan tenang. kalau dipikirkan balik, btol jugak tu. Dalam keadaan tenang, fungsi otak yg waras dioptimise kan. Banyak masalah dpt diselesaikan dengan otak yg tenang. Adakah ini ada kaitan dgn ilham? Ilham untuk menyelesaikan sesuatu masalah?

Dulu pernah gak aku follow tabligh. Besh jugak ada aktiviti camni daripada melepak di bilik merenung ceiling. Time tu banyak la adab2 seharian yang aku belajar termasuk la adab masuk tandas. Salah satu adab masuk tandas ni adalah kita xboleh mencari ilham ditandas kerana ilham yg kita dapat dalam tandas adalah ilham syaitan. Ilham syaitan, bunyi sangat merbahaya dan boleh mendatangkan perkara2 yg xingini. Aku sentiasa cuba untuk tidak mencari ilham dalam tandas. U know what?mungkin sbb suasana tandas yg tenang dan xdiganggu semasa ‘berhajat’,ilham mencurah2 datang dan ilham2 tu hampir kesemuanya ilham yg aku pikir sangat2 la bernas. yang ni membuat kan aku konpius. Kadang2 aku bersalah kerana melaksanakan idea2 yg dijana dari ‘ilham tandas’ ni walaupun perkara yg aku lakukan tu agak bermanfaat.Jadi untuk elakkan ‘ilham tandas’ ni aku cepat2kan la aktiviti tandas lagipun berlama2 dalam tandas pun turut dilarang menurut adab2 yg aku belajar.

Ilham. Siapakah kamu sebenarnya? Mungkin korg ade pendapat korg pasal ilham ni yg korang boleh share. Sila2lah share, Janganlah kenalkan aku dgn org yg bernama Ilham pulak. xde pekdahnye disitu yer. Haha. Semoga perkongsian ni dapat membantu sesama kita terutamanya aku yg konpius ni.

Ilalliqo’.

Advertisements

Actions

Information

7 responses

30 04 2010
mudin

modal

30 04 2010
adikeica

wahhhhhhhhhh, blog baru!

1 05 2010
fati

weeeeeh!!!kau pun ada!!! 🙂 baru perasan sebab kau komen entry yg lama2 sgt dah.
nice blog btw

2 05 2010
Thoriq

Layout br ni ‘kire ilham gak ni…:D

11 07 2010
amieruwahid

em lau nk kire tyme kite tenang tyme solat tu pom tenang gop….tyme tu ilham si setan tu dtg gop mencurah2…hahaha…..tu bukan ilham sebenarnye tapi si setan tu yg ggu tyme kite kat umah ye n tyme kite ngadap Pencipta…huhu….so pk kan ler….

25 08 2010
ilham liyana

ada 27 perkataan ilham dalam entri ni. haha. 😀

28 08 2010
phaezs

suka sgt die…:P

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: