Makwe aku….

21 01 2010

Alkisah mulanya cerita ni, seingat aku masa tu aku darjah 5. Aku ade berkenan ngan sorg girl ni, anak tok lebai. Nama manje die Nine (bukan 9 dalam english, just eja cara melayu je).

Sesi persekolahan abis tepat bila jam menunjukkan pukul 1. Tanpa berlengah terus aku balik ke rumah. lepas bermandi-manda membersihkan diri aku kene pergi mengaji kt surau. On the way ke surau aku lalu depan rumah buah hati aku tu.

Aku paling suke time petang. Kadang2 main konda kondi, kadang2 main tayang (tayang tu ape ea?layang2 kot). Tp selalu aku lagi suke main pondok2 ngan Nine. Die jadi mak, aku lak jadi bapak. Hehe.

Mak ngan ayah da panggil balik, baru la sedar nak balik. Tu la, leka sangat main. Kitorg selalu gak mandi sungai ramai2. Best giler terjun ramai2. Nine join gak tp die mandi bercedok je la.

Memang banyak kenangan manis. Kalo nak citer sal kampung ni konpem xabes. Tapi yang pasti, xkire berkubang dalam paya ke, time kenduri kendara ke, mane je aku pergi mesti ade Nine.

Tu la makwe aku.

Sampailah satu masa ni, nak atau x, kitorg terpaksa berpisah. Aku kene sambung belajar kt bandar, nak tuntut ilmu dan kejar cita2. Yela, kalo ade rezeki, lulus ngan cemerlang bolehla aku masuk universiti. Cerahlah sikit masa depan. Dapatlah aku gembirakan hati Nine.

Nine kat kampung belajar macam2 benda termasukla memasak, menjahit dan mereka. Bolehla la wat bekal masa depan. Itupun kalo ade jodoh kitorg. Mintak2 la sempat aku pinang Nine.

Setakat ni la cerita dari aku. Seingat aku la kisah ni time aku darjah 5. Aku berkenan dengan anak dara, anak tok lebai yang bernama NINE.

heee….kalo korang nak tau, ni cerita rekaan semata-mata berdasarkan lagu loghat Pahang yang bertajuk “Makwe Koi”. Lagu ni salah satu daripada beberapa lagu loghat Pahang yang dimuatkan dalam album “Anak Semantan”. Lagu2 ni top kt Pahang Fm smpai aku g cari cd kt kedai. Time aku beli tu, jurujual kedai tu dengan hairan die tanye aku “nape ramai sangat orang beli cd ni?”. Haaa…Dulu diorg xletak lam internet. Tp skrg da ade kt youtube. Bagi dapat pulangan dulu la kot. Kt bawah ni video lagu ni dari Youtube. Enjoy!!!

Advertisements

Actions

Information

4 responses

23 01 2010
eyra

makwe lah sgt. ko curang ngan aku ek. wakakaka

23 01 2010
ira

salam..
hey i tak tau la camne boleh jumpa blog u ni but hmm i read your blog macam interesting jugak. btw, i nak tanya u study kat uk ke? oh my seronoknya! i pun ada ambition nak study sana tapi byk pros and cons so i nak tanya la how u survive kat sana? i mean in terms of financial, foods and other? and how old are you right now?

hope that you can reply me.
thank you.

26 01 2010
phaezs

I’ve already toss the answer to ur email. Check it out.

11 07 2010
amieruwahid

fuh speaking london siot…hahah…cane lak dgn makwe ko kat smart tu..hehehe…..xcite pom…ahaks….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: