10 days missin’ home

30 12 2009

photo by: K’en, Ashraf, Adil

Let the adventurous journey begin. Italy, here we come.

Day 1 (18/12/09)

It’s the day after snowing in Sheffield. Everything is packed up. My Deuter is already half-filled. I walked out the door and suddenly “pap”, I felt on my knees. Daymn slippery snow. Adil, K’en and me myself walked to Yafai to buy some Halal food supply for the trip. Of course Italy is well known as a food paradise but how about halal food? Daymn again. Yafai tutup. We then went to the train station to collect the pre-booked tickets and waited for naim and toyot.

We are already late. luckily the train was delayed. We got on the train just before the door shut. it’s pretty packed in there. With my 30L Deuter I have to stand for an hour. Adil slept while standing. Amazing huh? However he lost his cup of coffee in that sleeping tragedy. LOL.

We met Ashraf at Liv Lime Streer station. He bought us the tickets to the airport. Unfortunately i got problem with my railcard. Daymn again. I have to buy the ticket in full price. We have to run to catch the flight as we are already late considering the gate-closed time on the boarding pass. The security check cost me my toothpaste. We flew to Treviso(Venice Airport) safely.

Day 2 (19/12/09)

My watch showed me 12.oo am local time. It is 1 hour difference between Italy and UK. The new day started but were still at the airport. We didnt book any hotel that night so we have to spend that night over the airport floor. Adil and Ashraf went out to smoke. Guess what? the airport closed the door while they are outside. It’s a DAYMN COLD NIGHT. K’en and Naim eventually manage to find the security to open the door. The floor was cold. I couldnt sleep well. I woke up and looked outside. It’s snowing heavily. Thick snow covered Treviso in a very short time. Ashraf and I saw a car sliding and sweeping away to the roadside. Nothing serious happened.

Mula2 atas kerusi...

Berakhir atas lantai...

In the morning, I bought a pack of cigarette and kene marah by the shopkeeper bcoz I changed my mind. we took a bus to Mestre Railway Station. We book a hotel there and met a Chinese-Malaysian in the same hotel. After having a warm rest, we went out to Venice for a Kebab-hunting. Ashraf  found a kebab-cafe in the internet. We took the right bus but in the opposite direction. Bus ride in Italy requires us to buy tickets sold mostly by tabbachi (tobacconist). We didnt know that and we ride in for free. I heard that we could be sued by doing that but nothing happened so far.

Snow melanda...

Marshmellow...

we head to Venice and start searching for the kebab-cafe. We walked on and on until we couldn’t feel our toes anymore. It’s freezing there. I regretted that i didnt bring my winter boot along. Eventually we found that kebab we are searching for. We enjoyed the Italian styled kebab with 2 choices of sauce; tahini(sesame) and yoghurt.

Kebab ala Italy

It’s dark already. We went on the bus to go back. An Italian girl that i thought pulling a bag passed by me. The bag touched my leg. Unfortunately it’s not really a pull bag. It’s a dog. Daymn. back at the hotel, I wrapped the jeans in a plastic bag and planned to ‘samak’ it when I got home.

We enjoyed the night by playing cards. A LA girl joined us as she was waiting for her train. We slept early that day.

LA girl sebelah aku...

Day 3 (20/12/09)

Da malas nak speaking. Panjang sgt.

hari ni bday Ashraf. Kami just wish je lar. xde kek. xde hadiah. Hanya nyanyi je kami mampu. Hari ni kami g venice lagi. Jari beku lagi tp bley thn sket sbb matahari agak terik. Kami explore btol2 venice, naik waterbus, g hardrock cafe. Aku beli drumstick satu as a souvenir. kt venice byk pkai jalan air. bus pun bot, taxi pun bot.

Gondola...

Gondola kami xnaik sebab mahal. Kalo kt Malaysia gondola tu ala2 beca la. Old Skool dan unik.

Venezia yg snow

Then Kitorg naik ATVO bus ke treviso untuk naik flight ke Rome. Da lepas security, cerap beli air. Die jumpe makcik kopi yg kitorg jumpe first2 smpai kt Italy. Gembira makcik kopi tu yg dgn confidentnye bercakap Italy yg sepatah haram kitorg xphm. Sbb fogging kt luar, flight kitorg delay. Lepas sabar menunggu, terpampang la kt monitor sebelum diumumkan flight kitorg cancel. Adess, hotel kt rome da book. rugi r gni. kitorg pun beratur nak refund. mcm2 gelagat ade. ade makcik yg nangis. Boleh je nak rebook tp sbb nak kejar hotel tu kitorg pilih jalan darat untuk ke rome. train. dari airport kitorg naik bas last ke train station. sesampai di sane rmai yg senasib dgn kami membuat keputusan yg  same. Naik tren.

Ade kapel dari vietnam ni. boleh lak die tinggal awek die bawak beg berat2 semata2 nak kejar tiket. die beratur dpn kitorg. Bile die dpt tau tren ambik masa yg lame dan smpai ke rome pagi esoknye die beatalkan niat mereka. tp tgh2 kitorg beratur nak beli tiket die mintak kitorg nak masuk balik Q, duk dpn kitorg sbb diorg da tukar fikiran. mane xnye, kitorg smpai td bas da last. kalo xnak naik tren mmg kene tdo kt stesen tu r. so kitorg dgn baihatinya bagila mamat tu duk dpn. dpt la die tiket tren. smpai turn kitorg, dpt 2 je seat kosong, yg selebihnye kene amek sleepers yg agak mahal. double the seat price. sleepers ni kirenye boleh tdo la. bincang punye bincang, kiotrg decide nak naik tren kt mestre. so 2 tket yg dah dibeli kitorg jual balik kt makcik yg nangis kt airport td. sbb tket 2 dua org. makcik tu kene cari geng la nak share. die ajak la sorg lagi makcik tue ni. makcik tue ni dr tadi lagi duk membebel kt kiorg psl tren ni tp didiamkan oleh polis yg sdg bercakap dgn die. Maybe polis ni gtau makcik tu kitorg xphm sepatah haram pun yg die ckp. berbalik pada kisah share ni. Makcik tue ni nmpk cam baik, tolong bayarkan duit tiket tu. da habis bayar, tibe2 muncul sorg lelaki tue yg aku percaya adalah suami makcik tue tu. so makcik yg menangis ni bengangla. lagi la haru keadaan makcik tue tu punye psl. Xnak burukkan keadaan kami let go masalah tu.

sesampai kt mestre kami jumpe dak2 ireland juga x-kmb yg turut bercadang untuk ke rome. da beli tket, 2gula cik keretapi smpai. smpai je train kitorg, gerabak kitorg lak xde. daymn. sejuk kot kt c2. kiotrg kene tgu diorg tmbh gerabak. da tmbh gerabak. kitorg carik lak bilik yg mengandungi seat kitorg. ade org da amek tmpt. daymn. sorg lelaki dewasa dan 2 kanak2. aku xsmpai hati nak kacau sbb ade budak. tp terpaksa la keraskan hati untuk menghilangkan letey dan siksa kitorg. we have the right u know. sbb pakcik tu ckp italy, aku mintak tolong sorg mamat ni untuk setel problem kitorg. die speak english a little bit. xsetel jugak sbb mamat ni nmpk takut2 ngan pakcik tu. pakcik tu mafia kot.huahahaha.. then kitorg mintak tolong ngan assistant train tu. die ckp diorg xley nak wat pape smapi la stesen berikutnya kalo ade kosong baru die letak kitorg kt dalam. what the hell.. kitorg gtau ade 2 bilik kosong yg berkunci. So die bukakkan dan setel la masalah di situ. Kitorg men card lagi sebelum tdo bersilang2 dalam keadaan yg agak sempit.

day 4 (21/12/09)

Awal pagi aku terjaga sbb aku rase mcm da duduk dalam tin sardin ayam brand. rupenye adil da meluaskan jajahan nye dalam tmpt yg limited tu. LOL. aku xdpt tdo da ditmbh lagi dengan serangan perut yg memaksa aku ke tandas. Da setel masalh perut aku lepak dpn bilik. biarlah diorg tdo dgn aman. Tren 2 tgh stop sebenarnye. dlm 2 jam gak r time kitorg burn kt c2. dgr kate train tu tukar kepala. enjin rosak. pukul 10pagi baru kitorg smpai kt Roma Triburtina.

Sempat lagi...Kt stesen train ni..

Naik train ke Roma Termini lak. then cari hotel untuk rehatkan badan. Bilik 2 ade 8 katil. ade sorg minah Italy stay dalam bilik kitorg. Xdela cun sgt. Name die Mikaiyla. Xtau la btul ke tidak tp same la ngan name heroin transformers tu.

pintu depan vatican city....

then kami memulakan perjalanan ke Vatican city. tp xmasuk coz panjang sgt Q. So kitorg habiskan masa tgk2 je la. Sampai satu tmpt macam ade jual2 mknn. aku beli manisan aka desert yg sgt sedap dipandang. Oleh sebb aku ni xske manis2 so xsdp sgt la bg aku. tp kalo utk org ppuan aku rase diorg pasti suke. Jalan2 lagi, K’en terserempak ngan penjual tripod. dipaksenye k’en beli wlhal xperlu pun bende tu. aku yg xde camera ni pun disuruhnye beli. daymn. da jalan2 kiotrg cari mcd. nak makan filet’o’fish yg xdapat dinafikan halal. tgh2 cari ade mak datin kot tgur. org msia. anak ppuan die comey.heeee…makcik, sy single ni. xnak ke?hahaha…

Ittadakimasu...

lepas makn kt mcd kitorg cari hardrock cafe. itu satu kemestian. jauh jugak berjalan. Kt c2 die nyer awek kiut. “kecil” kata si cashier yg menjadikan bahasa melayu sebagai bahasa ke3 selepas spanish dan italy. bagus la mamat tu. blaja pkai internet. Boleh la sket2 ckp melayu. Toyot cakap hardrock cafe kt paris pun camtu. Agaknye tu requirement nak jadi cashier kot. LOL. then Kitorg jalan balik hotel.

Day 5 (22/12/09)

pagi bermula dgn indah. kitorg checkout dan menuju ke Colossea (Colosseum) yg pernah menjadi tapak penggambaran filem ‘Jumper’. xbyk yg menarik berlaku.

nampak Jumper x?

Kitorg then blah ke roma ciampino airport untuk blah ke London. Flight delay lagi sejam. Sampai kt London, Juju 2gu kt hostel. Naim balik sheffield. Cerap stay ngan kitorg sbb train die pagi esok. Kitorg g mkn dan balik ke hostel untuk tdo dan plan untuk tdo selama yg boleh.

Day 6 (23/12/09)

Aku bangun agak awal. Mission failed. Maybe sbb tdo nyenyak so xdpt tdo lame. Jepa smpai bersama Wardi, mmber Toyot. Cerap da blah b4 aku bgn. Wardi lepak atas satu katil yg kitorg xtau still ade owner. Ppuan tu masuk staright away marah. “oh my god that’s my bed” sambil membuang tuala wardi ke lantai. da pkul 1130am kitorg breaklunch kt MSD. aku amek sambal udang ngan petai..wahaha..petai my feberet.

MSD

Kitorg pusing2 london smpai mlm. Jumpe lak ade salji buatan. so sape2 nak kirim snow balik malaysia bley la pasni. Kiotrg plan nak naik London’s Eye (eye of tower bak kate juju..lol). tp xjadi coz mahal.

London's Eye

Kitorg blik ke Bayswater untuk dinner d msd. Nasik goreng Pattaya. yeah. rindu jugak. Toyot dan kimal datang lepas tu dan lepak kt hostel kitorg sebelum pulang ke rumah faiq. kimal nak balik msia esok koz kakak die kawen. Smpt jugak main pool tp cueball xde dan sebijik bola merah ilang. so main la aku ngan kimal mcm org bodoh.huahaha…

Day 7 (24/12/09)

Lepas kitorg checkout, kitorg ke MSD lagi. Aku bantai nasi lemak ngan roti canai. Nasi lemak die macam nasi dagang la pulak. roti canai lak yg segera punye. adess.. kecewa hatiku ini.

Roti canai...

Kitorg then cari hardrock cafe kt Hyde park inn. da membeli belah sumer, cadangnye nak cari kfc yg dikatakn halal tp xsmpt. takut terlepas tren. so kitorg naik tren g B’ham (birmingham). Wardi naik tren lmbt sket coz die tket lain. tp die smpai awal sbb tren die xsinggah byk tmpat compare ngan tren kitorg.

Sesampai di B’ham, kiotrg 2gu kyie smpai dan cari hotel untuk juju menginap. lepas tu kitorg naik tren ke selly oak untuk ke rumah mmber keyie. b4 that, kitorg ke rooster untuk menjamu perut yg asek menyanyi. chips aku tumpah lak. daymn. Kitorg berjalan la ke rumah mmber kyie yg agak jauh.Mmber adeil, cerah smpai dari msia. jauh tu.

day 8 (25/12/09)

Hari ni christmas. so xbyk kedai bukak. kelaparan kami cari kedai halal. Last2 beli barang buat nasik lemak kt umah. setel problem. Adil, cerah ngan kyie jd chef. hahaha..aku basuh pinggan je. da mkn kitorg lepak2 dan tdo.

Jalan2 di B'ham

day 9 (26/12/09)

hah. Boxing day yg ditunggu2 tiba. plannyer nak kuar rumah kul 7 tp kul 9 baru bgn. na wat cane. huhu. aku ready ngan 2 lapis base layer dan tshirt primark yg agak tebal. xnak pkai jaket nyer pasal coz susah la nak try baju kan. da lewat so xbyk choice yg menarik tp still ade la yg berkenan. kebanyakan store da mcm ke landa tsunami. bersepah2. aku beli jacket ngan kasut untuk aku dan grab a zara jacket untuk mak aku.

nak balik tu kitorg tgh tgk harga tket kt cermin bas, last2 bas tu jalan. adess.. tgu bas lain dan berenti kt tesco. sblh tesco tu ade kedai buffet halal. setengah jam lagi kedai tu nak bukak kitorg spent masa kt dalam tesco.panas sket. unfortunately, kdai tu da xde buffet. last2 kitorg melantak kt Dixi. kedai halal gak. then kiotrg balik keletihan.

Day 10 (27/12/09)

pepagi kitorg packing. da nak balik rumah. Missing my duvet already. kitorg amek megabus ke sheffield. aku duduk sebelah remaja british ni. die agak gelabah la. aku sekeh baru tau. emo semacam je. rilek r, da name naik bas. dpn aku ade 2 org budak ppuan. adik beradik, sorang leema sorg keema kalo aku xslh eja la. cute je tgk telatah budak2 ni. Smpai la kitorg kt meadowhall. Jumpe Syahril and the gang. nak ke tram, aku salah amek jalan,sesat la pulak. almaklumla da lame x sampai meadowhall. Sampai kt Sheffield, sejuk boley thn. jalan ke rumah aku pun still bnyak ice solid. licin yg eramat. berjoget2 aku jalan. Officially I end my adventurous journey by slowly opening my home door. Ome suwit Ome.

Summary la pulak.

Bercakap melalui pengalaman, org italy ni sangat membanggakan bahasa die. lebey kurang jepun la. diorg phm kite ckp english, tp diorg xdapat/xnak reply dalam english. diorg reply ikut italy la. Lagi satu diorg ni agak rude, lebih rude dari Malaysia nyer community. bukanla aku nak ckp org malaysia ni rude. compare ngan org uk, org uk mmg paling friendly pernah aku jumep. malaysia still ade sopan santun budi bahasa tp italian langsung xde. zero budi bahasa. dalam seratus ade la 2 org yg baik dan boleh ckp english. mmg sgt2 susah nak cari org yg baik budinya. ade org ckp diorg pandang rendah org ckp english, so nti sape2 nak g cakap melayu je. bagi diorg xphm. lepas tu baru r ckp english. hehe..

lagi satu, venice tu kalo g time summer, pada aku sgtla best. sbb winter yg sejuk, trip kitorg agak spoil la.

dekat rome lak, nak masuk Colosseum kene bayar. die jual satu tiket 12euro. tket tu valid untuk kite masuk 3 tmpat termasuk colloseum.lg 2 aku xpasti tmpat ape. so untuk memaksimumkan penggunaan tket tu plan la masa yg terbaik. kiotrg xsmpt pergi 2 tmpt lgi sbb nak kejar flight.

tket2 bas dan metro(ala2 lrt) dijual oleh tabbachi (kedai rokok) kt c2. Jgn expect ade kaunter tiket mcm kt uk or msia.

Akhir kata, enjoy pergi melancong. Org ckp jauh berjalan, luas pemandangan. Kita tgk budaya org, amik yg baik, jauhi yg jahat.

THE END

**tambahan sket

Awek2 kat Italy mmg top. Terbaik la dalam byk2 tmpt yg aku pernah g. Sorg2 mcm model even tukang cuci pun boley dikatakan cun. But dont expect much, see by urself.lolx.

Advertisements

Actions

Information

One response

30 12 2009
Thoriq

pengalaman yg mantap!
pelbagai suka & duka, pahit & manis yg membawa seribu makna utk percutian musim sejuk ni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: