Travelog – Taiping

12 05 2017

Hari Buruh di sambut pada 1 Mei setiap tahun. Kebetulan pada tahun ni, jatuhnya pada hari Isnin. Membawa erti cuti panjang bagi abam. Merancang untuk pulang bertemu isteri, Abam mengambil sehari lagi cuti tambahan pada hari Selasa. Betambah2 panjang la cuti Abam.

The Planning

Isteri Abam mengambil peluang ini mengajak Abam berjalan2 cuti2 Malaysia. Niat di hati nak menikmati kesejukan Cameron tetapi dek perancangan last minute, melihat harga penginapan di sana boleh meninggal. So sebagai mitigation plan, bini abam suggest suh p Taiping. Katanya places of interest kat Taiping tertumpu pada satu kawasan sahaja. Antaranya Taman Tasik Taiping, Bukit Larut, Muzium Perak dan Zoo Taiping dan Night Safari. Setelah diamati, abam rasa kami boleh setel tempat2 ni dalam masa sehari semalam. Melihat ramalan kaji cuaca yang mengizinkan, abam bersetuju dengan mam untuk ke Taiping. Lalu secara laju2 mam tempah la hotel satu malam.

Jalan2 Night Safari

Perjalanan kami di mulakan pada petang Ahad, bergerak dari Kulim pada pukul 6.30 petang menuruti jalan lama ke Taiping. Kami sampai di Tune Hotel Taiping lebih kurang pukul 8 malam. Kami bersiap2 menuju destinasi pertama dalam rancangan kami iaitu Night Safari Taiping. Night Safari di Zoo Taiping ni berperasi jam 8 malam sehingga 11 malam. Pada malam sebelum public holiday, diorang extend sampai 12 malam. Tetapi menurut pekerja disitu, pada malam tu mereka extend lagi ampai 1 pagi. Sampai di Night Safari lebih kurang pukul 9 malam. Tak jauh dari hotel. Harga tiket Rm20 seorang bagi seorang dewasa. Tapi campur GST jadi RM21.20. Ingatkan tak ramai yang berminat nak tgk binatang malam2. Rupanya2 beratus orang beratur untuk menaiki tram zoo yang disediakan. Yang jalan kaki pun boleh tahan ramai. Oleh sebab nak save tenaga, abam dan isteri memutuskan untuk naik tram. Dalam setengah jam jugak kami menunggu giliran, akhirnya dapat naik tram. Dan kami bertuah dapat guide yang peramah dan xjemu memberikan penerangan tentang binatang2 di zoo tersebut. Tapi yang abam jadi jaki sket sebab tengah2 tengok2 binatang kat sana, abam dengar lagu2 khalifah berkumandang. Setelah abam amati betul2, rupanya sebelah zoo taiping tu iaitu di Taman Tasik Taiping ada pesta “Mohh Kite Fest’. Yabang Khalifah tengah buat live show malam tu. Ala, melepas. Tapi xpa, abam xsuka sesak2. So abam layan lagu2 Yabang nyanyi sambil tengok rimau yang namanya Raja.

Gelap2 xbanyak gambar

Habis berjalan2 di night safari, konsert pun da abes, perut abam mintak simpati. Abam google tempat makan best Taiping tapi sume da tutup. Tengah malam dah. Last2 aba singgah kt kedai makan taman tasik situ. Ada western. Ada shisha. Ramai ni lepak lepas balik tengok Yabang. Abam pun join. Dek kerana terliur tengok bini abam makan fish and chip 2 3 hari lepas, abam pun order fish n chip. Nak lepas ngidam la kata orang. Bila sampai je kat meja, fuh, macam sedap ni. Fries dia macam fries Crown kat Sheffield yang digilai budak2 Malaysia kat sana. Bini abam pun mengiyakan. Tapi ikan dia macam hitam sket. Goreng lama kot. Abam makan. Pergh. Ni kes keluar freezer terus mauk kuali ni. dalam mentah. Hanyir xtau nak kata. Fries sejuk. Otomatik secara tiba2 abam kenyang. Hilang selera. Tapi maybe sebab malam tu ramai orang kot. Abeskan air abam balik hotel.

Kisah Tiket Bukit Larut

Esok pagi2 lagi kami check out hotel menuju destinasi ke dua iaitu Bukit Larut. Menurut kajian pendek yang kami lakukan dan pengalaman kawan2 yang pernah pergi, disarankan pergi awal sebab biasanya tiket nak naik jeep (landrover) cepat abes. Kalo abes nak naik jugak kene jalan kaki la. Perghhh, tu lagi lembik abam yang memang “minat” bersukan ni. Jeep2 ni beroperasi seawal jam 8 pagi sampai la pukul 5 petang. Setiap hari ada 5 trip yang disusun mengikut waktu2nya. 1 trip menggunakan sebanyak 7 – 8 bijik jeep. 1 jeep boleh memuatkan sehingga 10 orang. So kira la berapa ramai sekali naik. Abam sampai lebih kurang pukul 1030 pagi. Harga tiket untuk naik jeep adalah RM10 seorg dewasa. Kanak2 xperasan lak berapa. Tengah beratur beli tiket, uncle kat depan nak beli tiket untuk 8 orang tapi tiket hanya tinggal 4 sahaja. so kami beli lagi 2. tinggal la 2 untuk orang belakang. Tapi tiket yang kami beli tu untuk trip last iaitu naik pukul 230 petang dan turun semula pukul 430. Lambat lagi nak tunggu 230 ptg, jadi kami menuju ke destinasi seterusnya. Muzium Perak.

Posing2 5D Art Museum

Bini abam google lagi tempat2 menarik untuk di lawati di Taiping. Maka terjumpalah Muzium 5D Art yang di kendalikan oleh syarikat persendirian. Nampak macam menarik, kami detour ke situ dahulu sebelum ke Muzium Perak. Muzium 5D Art ni bertempat di rumah kedai berhampiran dengan bandar Taiping, abam rasa la. Di dalamnya menempatkan berbagai lukisan 3D 4D dan 5D yang femes kt internet tu. Tiket berharga RM22 seorang termasuk GST. Puasla kami berdua bergambar dibantu oleh seorang pekerja disitu. Tunggang terbalik abam posing. Tapi hasilnya memang mengagumkan. Anda boleh tengok lebih lanjut pasal muium ni dekat fb 5D Art. Selesai berposing, sekali lagi perut mintak simpati. Jam dah menunjukkan pukul 12 tengahari. Masa dah time. Haa, semalam otw p hotel kami lalu Restoran Nasi Arab Hadramawt Tower. Macam best je. Dah lama x menghadap nasi arab ni. Jadi laju2 abam bawak kete p melahap di sana. Harga berpatutan. Makanan boleh tahan tapi xmencapai standard nasi arab dekat Sheffield lagi. Tapi ok la untuk isi perut.

tengah Abam bertapa. Ada pulak Puteri Bunian muncul.

 

Cane nak keluar ni

Posing Muzium Perak

Jam 1 ptg, bermakna ada 1 jam setengah lagi untuk naik ke Bukit Larut, kami teruskan ke Muzium Perak. Tiket seorang dewasa warganegara adalah RM2 manakala RM5 dicaj untuk warga asing. Muzium Perak ni xbesar mana tapi dia adalah antara muzium tertua di Malaysia. Lawatan abam dimulai dengan sesi bergambar dengan gambar2 3D yang disediakan oleh pihak muzium mengenai tempat2 menarik dan budaya masyarakat di Malaysia dan Perak. Posing lagi. Kemudian kami ke ruangan yang menempatkan rangka2 dan patung2 haiwan yg abam da tengok kat night safari semalam. Xmenarik sangat sebab belakang umah abam pun da boleh tengok. Abam duduk tepi hutan simpan Pahang. Kami meneruskan lawatan ke tingkat atas yang mempamerkan tentang kebudayaan orang asli di Malaysia termasuk peralatan seharian mereka. Di tingkat atas juga menempatkan pelbagai alat2 pertukangan dan seni tembikar yang bertapak di Malaysia sejak dahulu lagi. Kami habiskan lawatan kami dengan melihat pameran kereta klasik termasuklah Rolls Royce yang mungkin kepunyaan Sultan Perak suatu masa dahulu, abam pun xsure. Tanpa melengahkan masa kami terus ke Bukit Larut sebab takut kena tinggal jeep.

Abam tunjuk kat orang purba ni cane nak isap rokok.

 

Kak Limah sembang ape ngan pak aji oii.

 

Jaga2 nanti kene gigit.

Pengembaraan Maxwell Hill

Dalam pukul 2.10 ptg kami sampai di tempat menunggu jeep2 untuk naik ke atas. Abam da cakap tadi sume dekat2 je. Di situ disediakan ruangan solat dan kemudahan tandas untuk pengunjung2. Ramai da menunggu jeep awal2 lagi. Tepat 2.30 ptg, kelihatan drebar2 jeep keluar dari ofis bersedia untuk memandu naik. Pengunjung2 dibahagikan untuk memenuhkan semua 7 jeep yang ada. Kami berdua naik 1 jeep bersama keluarga cina yang datang dari Kuala Lumpur. Perjalanan dimulakan, satu persatu jeep berasap2 memulakan perjalanan naik. Tapi abam silap serta merta. Abam ingatkan landrover tahun 80an yang digunakan untuk mengangkut 10 orang tu slow dan bersopan santun. Tapi abam silap. Drebar2 jeep ni masing2 macam drifter. Selekoh2 bukit tu memang makanan diorang. Perjalanan ke atas seumpama menaiki roller coaster. Rilek je dorg layan selekoh sebelah tangan. Kitorang kat belakang ni dah terjerit2 layan. Lenguh tangan duk pegang risau kot2 tertinggal kat belakang. Tepat jam 3 petang kami sampai di puncak bukit larut. Sebenarnya belum puncak lagi, tapi disitu penumpang diturunkan untuk bertebaran sesuka hati sebelum berkumpul semula jam 430 petang untuk perjalanan turun.

Abam tengok atas, lah, sikit lagi nak sampai puncak. Small the pieces ni. Abam ajak bini abam naik. Pelan2 kayuh. Sekali lagi abam silap. Memang dekat, tapi jalan dia kona2 jadi jauh plus naik bukit. Abam memang “kuat” stamina. Tercungap2 nak smpai atas. Separuh perjalanan ke atas, ada bangunan besar tersergam dinamakan Cendana Hut and Cafeteria. Tapi kelihatan bangunan itu sudah lama terbengkalai. Menurut bini abam yang pernah ke situ, dulu cafeteria tu hidup. Tempat untuk pengunjung2 menikmati pemandangan bandar Taiping dan kesejukan angin di Bukit Larut. Abam tengok bangunan tu tinggi dan lawa. Macam nais je nak amek gambar atas tu. Abam ajak bini abam yang kepenatan untuk panjat sket lagi. Sikit lagi nak sampai ke tangga cafe tersebut, tiba2 Abam rasa lain macam. Memikirkan bini abam dalam keadaan “tidak bersih” abam batalkan niat utuk meneroka bangunan tersebut. Takut tak jumpa jalan keluar. kang bini abam kena pape ke abam jugak yang susah. So kami amek gambar sekeping dua kat atas tu dan turun balik sebab kat bawah tu banyak tempat2 cantik disediakan untuk pengunjung luangkan masa termasuk titi gantung, menara peninjau dan taman permainan.

Titi gantung

 

Nak amek gambar tulisan tu je

Kami berjalan turun sambil memerhati tumbuhan2 tanah tinggi yang jarang kita nampak pada paras laut. Haa. Tinggi bukit larut ni mencapai ketinggian 1036 meter. Lebih kurang Gunung Jerai dah. Mengikut sejarah, Bukit Larut atau turut dikenali sebagai Maxwell Hill ini adalah tempat peranginan tanah tinggi pertama untuk geng2 omputih yang merindui iklim negara mereka yang mmg terkenal dengan suhu sejuk sepanjang tahun. Maxwell Hill ni dinamakan sempena nama residen British di situ ketika itu iaitu George Maxwell. On the way naik ke atas, pengujung akan dapat lihat satu ladang teh terbengkalai, dipercayai projek gagal yang kemudiannya dipindahkan ke Cameron Highland. Dulu xde jalan nak naik ke atas, so dorang naik kuda padi merentas hutan untuk ke puncak. Golongan wanita dan  pula di usung naik tandu macam maharaja cina. Untung laa. Cukup sejarah Bukit Larut. Anda boleh buat kajian sendiri pasal ni, Taiping memang banyak tempat2 bersejarah. Port2 tumpuan penjajah la katakan.

Pick up/ drop off point

Abam penat. Tdoq sat. Lawa kan background.

Abam dan isteri meneruskan perjalanan ke titi gantung di bawah sket dari tempat kami turun jeep tadi. Sambil2 berjalan, kami perhatikan banglo2 lama yang dijadikan tempat penginapan yang boleh disewa jika ada yang berminat untuk merasai kesejukan angin malam Bukit Larut. Ada juga beberapa banglo yang terbengkalai dibiarkan usang tak terjaga. Camera phone xlepas ditangan. Semua benda kami snap. Ada taman permainan disediakan untuk keluarga tapi disbabkan Bukit Larut ni adalah kawasan paling lembap di Malaysia, maknanya disitu menerima hujan paling banyak, agak lecak jugak taman permainan tu. Lagi2 baru lepas hujan. Dapat abam perhatikan banyak bekas2 sondolan babi hutan di sekitar tanah landai di situ. Tempat dorg, xleh nak cakap apala. Abam naik titi gantung, ambek gambar sekeping dua kemudian terus panjat menara peninjau. Menara ni dibuat 2 tingkat. 3 la kalo include ground floor. Tangga dia pulak curam abam agak2 ada 80 darjah kecondongan. Da hanmpir tegak da tangga tu. Orang sakit lutut harapan la nak naik. Abam dan mam panjat la slow2. Menara ni dihadkan kepada 8 orang pengunjung sahaja di setiap tingkat. Takut roboh le tu. Abam panjat atas sekali. Landskap di sebelah menara ni sangatlah cantik tersusun, lalu abam n isteri x melepaskan peluang mengambil gambar profile picture. Macam kat studio ha background. Dah lepas amek gambar, bini abam terasa macam digigit di kaki. Abam ingat semut. Tiba2 mukanya berubah macam orang nak kene histeria menahan kesakitan yang amat sangat. Tengok bawah rupanya seekor lebah telah berjaya menanamkan sengatnya di ibu jari kaki bini abam. Tak guna punya lebah. Abam pijak2 sampai lumat walhal lebah memang akan mati lepas sengat orang. Abam buang sengat tu cepat2 pakai pisau lipat victorinox yang abam selalu bawak gi mana2. Berguna tau. pelan2 kesakitan tu hilang. Bini abam pun boleh jalan2 macam biasa. Denyut tu ada tapi lama2 hilang la tu.

Banglo Angkasa. Eksaited pulak kenapa.

 

Banglo terbiar.

Hampir 4.30 petang, kami bergegas ke pick up point jeep tadi. Xlama kemudian, ngauman jeep2 (landrover defender sebenarnya) tadi hampir tiba untuk membawa pengunjung2 turun. Otw turun, jeep2 ni berhenti untuk mengambil pengujung kuil yang ada diatas Bukit Larut untuk turun bersama. Di sepanjang perjalanan naik dan turun, abam dapat lihat ramai warga emas kebanyakannya berbangsa cina berjoging naik ke atas dan lepak2 di spot2 berehat yang disediakan. Siap ada kedai wa cakap lu. Tak tipu punya. Perjalanan turun agak mendamaikan kerana jeep2 tersebut dipandu perlahan dan berhati2. Laju2 kang terbang. Memang laju la sampai ke bawah camtu. Sesampai dibawah, abam da rasa tangan abam taf semacam sebab duk pegang jeep2 tu kuat2 takut tertinggal tadi. Basuh muka sket2 di tandas awam yang disediakan, refreshing omputih cakap sbb diorg pakai air bukit. Sojuk.

Kami kemudian memulakan perjalanan balik ke Kedah dan hujan turun selebat2nya seumpama merasmikan pengakhiran cuti2 Taiping kami. Secara ringkas abam dapat katakan Taiping agak menarik untuk dikunjungi bagi orang yang minat untuk mengetahui sejarah2 Malaysia. Ada rezeki lain abam g jalan2 lagi, maka adalah travelog tempat lain pulak. Terima kasih kerana sudi membaca perkongsian abam walaupun banyak merepek.

Footnote: Angker Bukit Larut

Masa beristirehat di rumah sekembalinya dari Taiping, bini abam tunjuk macam ada something wrong dalam gambar rumah yang kitorg ambek kat Bukit Larut. Abam xnak buat spekulasi apa2. Abam pun xingat keadaan sebenar rumah tu. Ce tengok gambar bawah ni. Rasanya2 apa eh?

 Ce zoom tingkap tu

Nampak macam budak kecik.

 

 

Advertisements




Attitude

12 06 2016

Ever feel your boss is hot-headed unreasonable stupid living thing ever? Become cute and cuddly when it comes to solve problem. Or people upstairs are so full of ignorance they shouldn’t even be up there? Yup, that is half of us has agreed on according to the Gallup (2015) survey and I’m not saying anything about me taking sides.

What I can say is an employee tends to remain if and only if the immediate superior is a good one. By good, I mean you are comfortable working with/for him. You can express your opinion, share your problem and can expect a soothing and encouraging words/action from him. He don’t even have to solve the problem for you, enough said.

Having a bad boss, the employee will at least thinks to “get away” from Da Boss. Yeah, at least grabbing internal vacancy opportunity to work under “less bad boss” or worst, starts typing resign letter.

But some would say, “everywhere is the same, it’s pointless”. The only way is just to deal with it or it is the thing making them stay. Others would say, “it’s not my fault he’s incompetent. Why would I bear with him if I can get better bosses elsewhere?”. In the youtube video below, Sundar Pichai, CEO of Google Inc. answers it beautifully.

 

It is not simply your fault that you cannot cope with the boss’s temper. Even a patient man has his limit. But Mr. Pichai clearly said, do not react! Respond!. Please understand, it does not mean accepting. Not reflecting the behaviour to your subordinates, not even complaining. I can’t say whether you have to oblige, to oppose or sometimes to deflect. It depends, what is it that you hate about your superior? What is it he or she hates about you? It’s a two sides of a coin really. Don’t panic, don’t spread the panic. It does not solve problem. Think, what is the real danger of the ‘Roach Boss’. It’s harmless, only dirty. Of course you can’t ‘clean’ him up, but you can clean your hands afterwards. People can change however it would takes multitudes of psychological strength to adjust. Please, change his view if you can. Or else, you can opt to be a better view for him. Every issue is unique, so as the solution. We need to analyse it ourselves. What is the real issue? If the solution is naught, better boss should be sought. Both of you are not meant for each other. Just bear in mind, what it is for you does not imply the same to others.

*On a side note, Pichai’s way of thinking is simply put, organised. I love how he can relate an occurrence to his life which lead to a beautiful story. One word to conclude his theory is ‘BE GRATEFUL’. Thankful or syukur or shukr (الشكر) means to look at people below, who had it worse and take example of greater people and aims to achieve more. Appreciate more and you’ll see the whiteness of the paper instead of the black dot on it.





Fog Lamp Belakang: Fungsi dan Penyalahgunaan

3 04 2016

Lampu kabus atau lebih dikenali sebagai fog lamp atau fog light. Ciri baru yang diperkenalkan pada kenderaan masa kini. Foglamp ni seingat aku mula2 dikenalkan pada bahagian hadapan sahaja. Tujuan wujudnya foglamp ni persis namanya, untuk membantu penglihatan pemandu di ketika kenderaan dipandu melalui kawasan2 atau keadaan berkabus, dimana jarak penglihatan amatlah terbatas. Justeru, lampu ini direka untuk memancarkan cahaya yg terang, yg mampu menembusi kabus langsung membantu penglihatan pemandu.

Tidak berapa lama selepas itu, foglamp belakang mulai popular dalam ciri2 kereta baharu, walhal sudah digunapakai di negara2 4 musim sudah lama. Berbeza dengan foglamp hadapan, foglamp belakang berfungsi untuk memberitahu pemandu di belakang anda tentang kewujudan anda di atas jalan tersebut, juga semasa keadaan yg membataskan penglihatan seperti kabus dan hujan lebat. Cahayanya yg sesetengah org cakap ‘tajam’ mampu menembusi kabus dan percikan air semasa hujan lebat.

Saya ingin menyeru pemandu2 kereta yg memiliki foglamp belakang ini supaya menggunakannya dengan berhemah dan mengasihani pemandu2 yg rabun dan silau teruk seperti saya. Bukan saya ingin mengecam, tetapi memohon belas kasihan bagi pihak2 yg teraniaya.

Foglamp belakang ini diadakan sebagai salah satu ciri bukanlah untuk dipasang setiap kali anda memasukkan kunci kereta tetapi hanyalah keperluan di masa2 tertentu. Sama sahaja seperti pengelap cermin (wiper) yang mana anda hanya akan pasang semasa hujan, begitu juga ‘fog’lamp belakang yg mana anda perlu pasang di masa kabus dan yg sewaktu dengannnya.

Bagaimana anda tahu anda perlu pasang foglamp atau tidak? cuba lihat kereta dihadapan anda. Adakah kereta itu jelas kelihatan? Jika jelas bentuk, rupa dan warnanya, bukan bermakna ia masih bernajis, maknanya anda tidak perlu pasang foglamp, malah boleh jatuh berdosa jika pasang, sbb mengundang caci maki orang lain juga boleh mengundang kemalangan jika pemandu di belakang anda bertindak melanggar anda sbb xpuas hati. Jika seandainya kenderaan dihadapan anda samar2 diselubungi kabus atau hujan lebat, lampu belakangnya juga samar2 kelihatan, maka anda harus memasangkan foglamp blkg anda tanpa segan silu dan dgn bangganya. Hal ini dapat memudahkan pemandu diblkg anda melihat anda dan menganggarkan jarak lantas mengelakkan perkara yg xdiingini berlaku.

    Penyalahgunaan Lampu KabusPenyalahgunaan Lampu Kabus

Read the rest of this entry »





Cerita Rakyat

17 03 2012

Hmm.. Cerita rakyat.. Cerita yang diceritakan oleh dan kepada rakyat. Hanya inilah bentuk hiburan yang wujud pada suatu ketika dahulu. Cukup untuk memuaskan hati yang lara, menghiburkan yang duka. Cerita yang diceritakan adakalanya malah selalunya xmasuk dek akal aka mitos walaubagaimanapun tetap menarik minat untuk aku baca. Ni cerita yang pernah aku baca kecik2 dulu..haa..enjoy

Pungguk rindukan bulan

Kita sangatlah familiar dengan pepatah bagai pungguk rindukan bulan. Kalau kita lihat si pungguk ataupun dengan kata lainnya burung hantu selalu merenung bulan seumpama merindui bulan tu. Alkisah pada zaman dahulu kala langit dan bumi ini tersangatlah dekat. Keduanya hanya dipisahkan oleh beberapa anak tangga. Jadi penduduk bumi dan langit selalulah ziarah menziarahi. Nak dijadikan cerita pada waktu itu penduduk bumi masih belum mempelajari cara untuk menghasilkan api. Ilmu itu hanya diketahui penduduk langit. Jadi penduduk bumi ni selalulah ke langit untuk mendapatkan puntung2 api untuk kegunaan mereka dibumi. Terdapat dikalangan penduduk bumi ini sepasang suami isteri yang mempunyai seorang anak kecil. Jika mereka ke langit untuk mendapatkan api, anak kecil itu ditinggalkan dirumah keseorangan. Pada masa yang sama di muka bumi tinggallah satu gergasi di muka bumi. Kerana rendahnya langit pada waktu itu, maka terpaksalah si gergasi merangkak. Pada suatu hari, gergasi itu telah hilang sabar lalu bangun dan menolak langit sejauh2nya dari bumi. Kebetulan la pulak, pasangan suami isteri sedang menuruni anak tangga untuk pulang ke rumah sambil masing2 membawa sebatang puntung api. Gergasi itu turut mencampakkan anak tangga yang digunakan penduduk bumi untuk ke langit ke dalam langit. Maka tercampaklah pasangan tersebut ke langit dan tidak dapat pulang kembali kerana bermula dari hari itu, langit telah jauh dari bumi dan tidak dapat dihubungkan oleh anak tangga lagi. Maka tinggallah si anak kecil berseorangan menunggu kepulangan ibu bapa mereka. Oleh kerana bimbang degan apa yang terjadi, sia anak keluar dari rumah untuk mencari ibubapanya. Maka terlihatlah akan langit yang sudah jauh dari bumi. Sedihlah si anak kerana ibubapanya tidaka dapat kembali ke bumi. Si anak meratap siang dan malam mengenang nasibnya yang malang. Akhirnya si anak bertukar menjadi si pungguk menunggu setia merindui ibu bapanya.

Kerbau berbaju ketat dan badak berbaju longgar

Alkisah pada hari yang sama si gergasi menolak langit jauh dari bumi, kebetulan si kerbau dan si badak sedang bermandi manda di sungai. Kedua-duanya membuka baju masing2 dan diletakkan ditepi sungai. Nak dijadikan cerita, ketika gergasi melempar pasangan suami isteri tersebut, satu puntung api telah tercampak ke atas kepala si gergasi. Maka terbakarlah rambut si gergasi. Oleh kerana kepanasan, si gergasi berlari menuju ke sungai tempat kerbau dan badak sedang mandi. Lalu direndamkan kepalanya yang terbakar kedalam sungai tersebut. Mendidihlah air sungai oleh kerana api kepala gergasi itu. Kepanasanlah kedua-dua binatang itu lalu bertempiaran lah masing2 mengambil baju yang salah. Badak yang kurus mengambil baju kerbau yang gemuk dan sebaliknya. Maka sehingga sekarang kita lihat badak berbaju longgar kerana memakai baju kerbau manakala kerbau berbaju ketat kerana memakai baju badak.

Kura2 membawa rumah diatas belakang

Alkisah tersebutlah seekor kura2 yang sangat rajin. Pada waktu ini kura2 masih tinggal di rumah dan akan keluar ke ladang untuk bercucuk tanam setiap pagi. Kura2 sangat menyayangi rumahnya. Pada suatu hari, kura2 keluar  seperti biasa untuk menjalani rutinnya. Pada hari gergasi menolak langit jauh dari bumi, sebatang lagi puntung api yang dipegang oleh si isteri telah tecampak ke rumah kura2 lalu hanguslah rumah kura2. Kura2 yang pulang pada waktu petang melihat rumahnya yang sudah tiada. Maka bersedihlah kura2. Dibuatnya sebuah lagi rumah baru untuk dia tinggal. Keesokan harinya, si kura2 bimbang untuk meninggalkan rumahnya lagi takut2 kalau terbakar lagi. tetapi dia perlu keluar untuk mencari sesuap nasi. Lalu kura2 membuat keputusan untuk membawa rumahnya ke ladang. Di ikatnya rumah itu diatas belakangnya. Semnjak hari itu, kura2 membawa rumahnya di atas belakang ke mana sahaja dia pergi.

Ok, aku rasa da cukup panjang da cerita rakyat ni. Nak tau kisah2 lain cari la sendiri yer. Antara kisah yang aku ingat, bagaimana harimau belang mendapat belang, Yang lelain aku xingat da la..haha.. Ok, projek pulak… Babai.





Sang Kancil, Kerbau dan Buaya

4 03 2012

Kisah teladan Sang Kancil banyak kedengaran masa aku kecik2 dulu. Sekarang da jarang aku dengar orang bercerita.. Kisah2nya banyak tauladan dan pengajaran untuk kita ambil iktibar.

 

Sedang aku berjalan2 di alam youtube tetibe aku jumpe rancangan yang sama dikeudarakan. Versi baru oleh Les Copaque disiarkan di TV al Hijrah. So layan…





Paranormal Videocall

28 02 2012

This is a debut of Khairil Anuar as a director. Cast by my friends, Tuan Adil and Fazreel, the shooting took about a couple of hours during midnight. Credits to Khairil who did all the thinking, the idea for me is remarkable.  The idea is adapted from a real story told by a mutual friend.

Due to my tight schedule, the editing took several days as the process is done gradually. To make thing worse, the software I used cannot render the video at the end of the editing. I spent the whole weekend downloading a new installer for the same software, and reinstall it. Fortunately the problem is solved and here I present you

the PARANORMAL VIDEO CALL!





Camar yang Pulang

2 02 2012

 

This photo maybe is a bit dull for some people as it has a lot of empty space but it is actually my favourite kind of photo.

Stop and Think!

As living creatures are very synonym to movement, capturing this kind of photo is actually similarly froze the time. While these birds fly around and pass by us, we pay no attention on how actually they fly. On how things actually work? The shape, the arrangement, the choreography. Photography gives us chance to capture the moment and we’ll have all the time in the world to think about it.

Focus!

Spacious yet empty and blurry background? Yes I think it is art and yet these have their own functions. These kind of backgrounds allow us to focus and learn more on the subject of interest without any chance of other things to interfere. Please do not see it in a negative way. 

Life!

Enough about photography as I’m really not the one to talk. Think about life. Relate these blabber to your life. Don’t ask me how. Its your life and it’s you who have to decide how to interpret it.